2024. május 27., hétfő
SZÉKELY SZABADSÁG NAPJA

A magyarság közös ügye

A székely szabadság ügye a magyarság közös ügye határon innen és túl – közölte március 10-én a székely szabadság napja alkalmából Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken.
Az államtitkár közleményében kiemelte: nemcsak erőt merítünk a székelység kiállásából, de egyben példát is kapunk a székely–magyar közösségektől arra, hogy miképpen kell nemzeti identitásunkhoz ragaszkodnunk.
Hozzátette: ahol a székely zászló lobog, ott minden magyar otthon van. Ahogy a székelyeket, úgy minden magyar közösséget támogatnak abban, hogy önazonosságuk jelképeit használják és használhassák.
Potápi Árpád János hangsúlyozta: a székelység önrendelkezésének igénye nem precedens nélküli vágyakozás, hasonló autonómiamodellek működnek az Európai Unió több tagországában. Ezek a példák is bizonyítják, hogy ha egy nemzeti közösség önrendelkezéssel bír, és szabadon gyakorolhatja a megmaradáshoz szükséges jogait, az nem gyengíti, sokkal inkább erősíti az adott országot – emelte ki.
Úgy értékelt: a székelyek, akik ezer éven át védték országunk határait, és egészen a 19. század második feléig, sőt, a kommunista Románia idején is egy rövid ideig autonómiával rendelkeztek, megérdemlik, hogy támogassák a megmaradásukat szolgáló küzdelmüket.
Az államtitkár kiemelte: az Európai Unió többször is kinyilvánította, hogy a nemzeti közösségek védelméért nem kíván lépéseket tenni. Nekünk, magyaroknak kell kiállnunk közösségeinkért, legyen szó akár a háborús helyzet miatt nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyar közösségért való összefogásról vagy székely nemzettársaink ügyének támogatásáról.
Hangsúlyozta: a székelység, akárcsak a Kárpát-medence többi magyar nemzeti közössége, számíthat a magyar kormány kiállására és támogatására.

Nyitókép: Archív fotó egy korábbi székely szabadság napi nagygyűlésről