2024. május 18., szombat

Újabb Patriot légvédelmi rendszert küld Németország Ukrajnának

Újabb Patriot légvédelmi rendszert küld Kijevnek Németország, hogy a segítségére legyen az Ukrajna elleni fokozódó orosz légicsapásokkal szemben – jelentette be szombaton a német védelmi minisztérium.

„Az Ukrajna elleni légicsapások fokozódása miatt a német kormány úgy döntött, hogy tovább erősíti az ukrán légvédelmet egy újabb Patriot rendszer küldésével" – áll a tárca közleményében. A szállítás haladéktalanul megkezdődik.

„Az ukrán városok és létesítmények elleni ukrán terror mérhetetlen szenvedéseket okoz" – jelentette ki Boris Pistorius védelmi miniszter, a döntést bejelentve. Hozzátette: mindez veszélyezteti a lakosság energiaellátását és tönkreteszi az ukrán fegyveres erők műveleti készültségét.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott a légvédelmi rendszer küldéséért.

„Hálás vagyok (Olaf Scholz német) kancellárnak a döntésért, hogy további Patriot légvédelmi rendszert és rakétákat küld Ukrajnának a már meglévő rendszerekhez" – írta a Telegram üzenetküldő portálon Volodimir Zelenszkij. „Ez valódi tanúságtétel Ukrajna támogatására egy számunkra válságos időpontban" – tette hozzá, felszólítva a szövetséges országokat, hogy kövessék a példát.

Olaf Scholz kancellár Volodimir Zelenszkijjel folytatott szombati telefonbeszélgetésén Németország Ukrajna iránti rendületlen szolidaritásáról biztosította az ukrán elnököt  - közölte a német kormány szóvivője.

A szóvivő szerint a telefonbeszélgetés során Scholz és Zelenszkij úgy vélték, hogy a partnerek további erőfeszítései is szükségesek az ukrajnai légvédelmi rendszer megerősítése érdekében.

Ez a Németország által Kijevnek szállított harmadik légvédelmi rendszer. A védelmi tárca közölte, hogy a rendszert az ukrán kormány kérésére és a szövetségesekkel egyeztetve küldik.

A Patriotokon kívül Berlin fegyverek széles skáláját szállította Ukrajnának, tüzérségi eszközöktől páncélozott harcjárművekig. Olaf Scholzot ennek ellenére bírálták, amiért nem engedélyezte a Taurus hosszú hatótávolságú rakéták szállítását. Németország attól tart, nehogy ezeket a fegyvereket Oroszországon belüli célpontok ellen vessék be.

Nyitókép: Beta/AP