2024. április 17., szerda

Két éve tart az orosz–ukrán háború

Pontosan két évvel ezelőtt tört ki az orosz–ukrán háború, emlékeztet a média.
Az oroszok mindezeket a támadásokat különleges katonai műveletnek titulálták, azonban az összecsapások már tízezrek életét követelték, és emberek milliói kényszerültek otthonukat maguk mögött hagyni Ukrajnában.
2022. február 24-én a hajnali órákban a háború légicsapásokkal és orosz csapatok északról Fehéroroszország irányába történő mozgásával kezdődött. Rakétatámadások tucatjai értek célba Ukrajna területén.
Vlagyimir Putyin orosz elnök akkor azt mondta, hogy a speciális hadművelet célja Ukrajna katonai szervezetének és hadiiparának leszerelése,valamint területi átszervezése volt, de két évvel később egyik sem teljesült még.
A háború dinamikáját nagymértékben meghatározta a Kijev elleni orosz offenzíva kudarca a háború első heteiben.
A nyugati, elsősorban az USA hatalmas pénzügyi és katonai segítségének köszönhetően sikerült az ukrán haderőnek megerősödnie.
Oroszország kinyilvánította a délkelet-ukrajnai területek, Donyeck, Luganszk, Zaporozsje és Herszon régiók bekebelezését, de egyiket sem tartja ellenőrzése alatt. Ukrajna területének mintegy 20 százaléka az orosz hadsereg kezében van.
A támadás miatt nőtt a feszültség Moszkva és a Nyugat között, és megannyi szankciót vezetettek már be Oroszország ellen. Sok nyugati cég kivonult az orosz piacról. Az Európai Unió pénteken vezette be a 13. szankciócsomagot, amely mintegy 200 magánszemélyt és orosz vállalatot érint, míg az új amerikai embargó 500 magánszemélyt és vállalatot érint.
Ma már a háború 732. napja van, azonban 2022 vége óta egyik fél sem ért el nagyobb előrelépést a fronton.
 

Nyitókép: Szerbiai RTV