2024. június 22., szombat

Az év legnagyobb rendőri bevetésére készülnek Németországban szilveszterkor

Terrortámadás veszélyére figyelmeztetnek a titkosszolgálatok Európában – írja a hirado.hu. A hírszerzők szerint Kölnben, Bécsben és Madridban van a legnagyobb esély arra, hogy iszlamista szervezetek megzavarják a szilveszteri ünnepségeket. A német hatóságok attól tartanak, hogy megismétlődnek a tavaly szilveszteri zavargások, amikor többségében migrációs hátterű fiatalok randalíroztak az utcákon, autókat gyújtottak fel, és az egyenruhásokra is rátámadtak.

Szinte háborús állapotok uralkodtak tavaly szilveszterkor Németország több városában. Berlinben például randalírozók petárdákkal és tűzijáték rakétákkal támadtak rá a járókelőkre és a hatóságok embereire. Berlin egyik főként bevándorlók lakta negyedében például 200 maszkos fiatal támadt a kiérkező tűzoltókra, a szolgálati járműveiket is kifosztották. A randalírozók autókat, kukákat gyújtottak fel, sokan riasztópisztollyal őrjöngtek az utcákon, és lövöldöztek.

De nem a tavalyi volt az első eset, hogy zavargássá fajult a szilveszter Németországban, emlékezetes marad a 2016. január 1-jére virradó éjjel, amikor tömegesen zaklattak és erőszakoltak meg nőket Kölnben.

Már a karácsonyi időszakban is hatalmas volt a kölni dóm környékén a rendőri készültség. A hétvégén például robbanóanyag-kereső kutyákkal vizsgálták át a katedrálist. A szertartásokra pedig turisták nem, csak a hívek léphettek be, ők is csak szigorú ellenőrzés után.

Német sajtóértesülések szerint egy iszlamista csoport támadást készül elkövetni a kölni dómban. A rendőrség nem zárja ki, hogy ez szilveszterkor bekövetkezhet. A hatóságok attól tartanak, hogy az izraeli háború miatt a tavalyinál is nagyobb zavargások törhetnek ki az év utolsó napján.

Nyitókép: dpa / Roberto Pfeil