2024. június 22., szombat

Sztrájk a berlini repülőtéren

Valamennyi induló járatot törölték a mai menetrendből a Berlin-Brandenburg nemzetközi repülőtéren (BER) a biztonsági terület dolgozóinak sztrájkja miatt. A német fővárost és a körülötte elterülő Brandenburg tartományt kiszolgáló repülőtéren a szolgáltató szektor legnagyobb munkavállalói érdekképviselete, a ver.di hirdetett sztrájkot hajnali fél négytől éjfélig. A munkabeszüntetés miatt egész nap nem szállnak fel gépek. A sztrájk az érkező járatokat is érintheti. A légitársaságok maguk döntötték el, hogy elindítják-e a BER-re tartó járataikat.

A sztrájk a ver.di és a reptéri biztonsági szolgálatok munkaadói érdekképviseletének (BDLS) tárgyalásához kapcsolódik. A szakszervezet a következő, április 27-én kezdődő tárgyalási fordulóra készülve nyomatékosítja követeléseit a figyelmeztető sztrájkok sorozatával, amely az utóbbi napokban számos repülőtéren, a többi között Hamburgban és Düsseldorfban is nehezítette a közlekedést.

A ver.di az utasok, a járatok személyzete és a teherszállító gépek rakományának biztonsági ellenőrzésesével foglalkozó dolgozóknak, országszerte nagyjából 25 ezer munkavállalónak igyekszik hétvégi, illetve magasabb éjszakai, ünnepnapi és túlórapótlékot kiharcolni. A BDLS a követelések nagy részét elutasítja, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy nem lehet bevezetni hétvégi pótlékot egy olyan ágazatban, amelyben általános a hétvégi munkavégzés.