2024. július 20., szombat

Ügyészségi vizsgálatot generáló interjú

Škoro cáfolja, hogy megfenyegette Vučić fiát

A Belgrádi Felső Ügyészség utasítására a Belgrádi első számú Alapfokú Ügyészség kivizsgálja, vajon Srđan Škoro újságíró a nagybecskereki KTV-ben mondott-e olyasmit szereplése alkalmával, ami miatt a biztonság veszélyeztetése bűncselekmény elkövetésével terhelhető – adta hírül a Tanjug. Škoro az említett televíziós interjúban több, fenyegetésként értelmezhető kijelentést tett Aleksandar Vučić elnök és fia, Danilo tekintetében.

A hatalomközeli média és az államvezetés képviselőinek értékelése szerint Škoro megfenyegette Vučić fiát.

AZ INTERJÚ VITATOTT RÉSZE

– Javasolom, hogy fiát küldje el a majdanpeki vagy a bori bányába, hogy védőfelszerelés nélkül dolgozzon. A fia így legalább azt is bizonyíthatná, hogy mekkora Obilić. Akár Koszovóba is elmehet, csak nem állami költségen. Vučić arról is hallgat, hogy fiát a Kobra biztonsági alakulat kísérte Németországba a labdarúgó-Eb-re. Egy majdnem harmincéves férfit gyermekként emlegetnek. (…) Egyébként is, amikor megtörténik a hatalomváltás, talán nem lenne rossz ötlet mindannyiukat elküldeni valamelyik bányába, amelyekről most azt állítják, hogy nincsen káros következményük. Zlatibor Lončar gyógyíthatja őket. A hatalomváltást követően nem börtönbe zárnám őket, hanem esélyt adnék nekik, hogy dolgozzanak. Ha addig megnyitják a lítiumbányát, akár ott is dolgozhatnak, uránnal is zuhanyozhatnak, hiszen állítólag nem káros. Ha példát mutatnak, akkor biztosan mindannyian követni fogjuk őket – fogalmazott a YouTube-on is megnézhető interjúban Škoro.

ŠKORO CÁFOL

A Beta hírügynökségnek nyilatkozva Škoro közölte, nyilatkozatát nem indokolt fenyegetésként értelmezni. Az elmondottak valóságtartalmának okán a hatalmat értelemszerűen felzaklatták – jegyezte meg.

– Úgy látom, az elnököt, csatlósait és talpnyalóit felbosszantotta egy, immár tíz éve politikai üldöztetésnek kitett volt újságíróval készített interjú. Semmi olyasmit nem mondtam, amit most ők állítanak, elferdítették a mondottakat. Ez mindenki számára egyértelmű, aki megnézi a vágatlan interjút. Soha senkit nem fenyegettem. A hatalom az, amely törvényesítette a hazugságot, az erőszakot és a modortalanságot – mondta Škoro, aki szerint elgondolkodtató, hogy miért éppen most tematizálták az interjút, noha azt 13 nappal ezelőtt sugározták.

A Danasnak nyilatkozva mindehhez hozzátette, senkit nem tudna uránnal lelocsolni, mivel nincsen uránja.

TÖRVÉNYTISZTELÉST SÜRGETNEK

Dejan Ristić tájékoztatási és távközlési miniszter közleményben ítélte el Srđan Škorót az interjúban elhangzottak miatt. Szerint az újságíró Danilo Vučić elleni hajtóvadászatra szólított fel. A tárcavezető üdvözölte a Belgrádi Felső Ügyészség gyors reakcióját, valamint abbéli reményének adott hangot, hogy a KTV fő- és felelős szerkesztőjének és érintett alkalmazottainak felelősségét ugyancsak kivizsgálják, hiszen „nyilvánosan többször is borzalmasan megfenyegették Aleksandar Vučić köztársasági elnök gyermekét, ekképpen veszélyeztetve biztonságát”. A közlemény szerint a gyűlöletbeszéd gyanúja is felmerül. Azzal, hogy teret adtak Srđan Škoro elfogadhatatlan álláspontjának, a közérdeket veszélyeztették.

SZOVJET LÉGKÖR

A nem hivatalos és aláíratlan értesülés, hogy ügyészségi vizsgálat indul Srđan Škoro ellen, a legsötétebb sztálini időkre, a szovjet diktatúrára vagy napjaink Észak-Koreájára emlékeztet – értékelte közleményében a Szabadság és Igazságosság Pártja (SSP). Tagjai hozzáteszik, a KTV vendégeként, válaszolva az újságíró kérdéseire Škoro nem veszélyeztethette Danilo Vučić biztonságát. Elképesztő, hogy egy uniós tagjelölt államban a kritikus gondolkodást, azaz a munkások és a polgárok egészségét veszélyeztető körülmények tematizálását a biztonság veszélyeztetéseként élik meg – fogalmaznak a közleményben. Az autokrata Vučić rezsimjét bírálóknak a mindennapjaik részévé vált a hajtóvadászat és az ellenük uszító hazugság.

Nyitókép: Srđan Škoro szerint az is elgondolkodtató, miért éppen most „haraptak rá” az interjúra, noha azt két hete sugározták (Fotó: N1)