2024. július 20., szombat

Egy lista nem választás

A közvéleményhez fordultak a rektorátust zárlat alatt tartó egyetemisták

Az Újvidéki Egyetem rektorátusának munkáját pénteken már ötödik napja blokkoló egyetemisták arra figyelmeztettek, hogy információk szerint Dejan Madić rektor olyan forgatókönyvet készít, mellyel „kiebrudalnák” a tiltakozókat a rektorátus épületéből. Arra is figyelmeztettek, hogy a hallgatók erőszakos kizárása az első eset lenne az Újvidéki Egyetem történetében. Ezzel egyidejűleg kifüggesztettek egy tiltakozó plakátot is, melyen ez áll: Dejan Madić a Szerb Haladó Párt rektora.

– Megtartottak egy rendkívüli dékáni kollégiumot az Újvidéki Egyetemen, melyet Dejan Madić rektor vezetett, és az egyetlen napirendi pont mi voltunk, azaz a rektorátus munkájának zárlat alá helyezését vitatták meg. Kíváncsiak vagyunk, miért nem hívták össze ugyanezt a kollégiumot akkor, amikor négy napon át zárlat alatt volt éppen a Bölcsészettudományi Kar épülete – közölték az STAV (Egyetemisták az önkényuralom ellen) csoportosulás tagjai. Hozzátették, hogy az ülésen szóba került, hogy a rendőrség fogja őket eltávolítani, vagy egy „új biztonsági szolgálat, azaz az SZHP verőlegényei”, és hogy bűnvádi feljelentéseket nyújtanak majd be ellenük.

A rektorátus munkájának blokádja azért kezdődött, mert hétfőre tervezték a Bölcsészkar hallgatói parlamenti választásait, ami az STAV szerint nem legitim, mivel a Kar alapszabálya szerint a választásokat csak a Kar épületében lehet megtartani. A diákok az épületben alszanak, emiatt nem működik a rektorátus, a dolgozók nem járnak be, kivéve néhányukat, ők azonban az épület előtt dolgoznak. Az egyetemisták azt követelik, hogy szakítsák meg a hallgatói parlamenti választási folyamatot, de a szabályzat bizonyos, választásokkal kapcsolatos pontjainak módosításáért is síkra szállnak.

A hallgatók a rektorral folytatott keddi megbeszélés után elvi megállapodást kötöttek, hogy tárgyalnak a követelések teljesítéséről, amelyek szerint szavatolni kell a feltételeket a hallgatói parlamenti választásokon való induláshoz, de azóta semmi sem történt.