2024. július 20., szombat

Mindenki úgy boldogul, ahogy tud

Az UNICEF legfrissebb kutatása szerint körülbelül 800.000 ember él Szerbiában, aki havonta kevesebb mint 12.000 dinárral rendelkezik. Ez a duplája a 2022-es adatok szerinti számnak, és azt jelenti, hogy minden nyolcadik embernek az országban így kell boldogulnia. Ők az abszolút szegények csoportjába tartoznak, ami azt jelenti, hogy nem tudják kielégíteni az alapvető életszükségleteiket, nincs megfelelő lakhatási körülményük, nincs hozzáférésük szociális védelemhez, egészségügyi, oktatási és közszolgáltatásokhoz, és nem tudnak munkát találni.

Az utóbbi időben megemelkedtek az élelmiszerek és az energiaforrások árai, pontosan azok a dolgok drágultak, amelyeket a legszegényebb rétegek a leginkább használnak. A minimális fogyasztói kosár, amelyben a kiadások körülbelül felét élelmiszerre és alkoholmentes italokra költik, 2024 januárjában 52.775 dinárba került. A fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest 6,4%-kal emelkedtek. Szerbia nem rendelkezik szegénységcsökkentési stratégiával, mivel az utolsó ilyen dokumentum 2015-ben hatályát vesztette, 2021 februárjában azonban elfogadták a szociális kártyákra vonatkozó törvényt.

Néhány szakértő és civil szervezet arra figyelmeztetett, hogy egy számítógépes algoritmus dönti el, ki kaphat segélyt és ki nem, ezért előfordul, hogy azoktól vonják meg a pénzt, akiknek valóban szükségük volna rá. A munkaügyi minisztérium szerint az adatbázis csak pontos és naprakész adatokat gyűjt, a döntést pedig a szociális munkás hozza meg. A civil szektor szerint az új törvény alkalmazása miatt 28.000 ember vesztette el a szociális segélyt. A minisztérium elismeri, hogy egyesek elveszítették ezt a jogot, de azt hangsúlyozza, hogy ezek olyan esetek voltak, amelyekben visszaélés történt – közli a 021 hírportál.

Nyitókép: Illusztráció