2024. július 24., szerda

A hőség miatt fokozott ellenőrzések az építkezéseken is

Maja Ilić, a Munkaügyi Felügyelőség képviselője ma bejelentette, hogy a magas hőmérsékleti értékek miatt fokozott ellenőrzéseket kezdtek, elsősorban az építkezéseken.

A Szerbiai RTV-nek nyilatkozva Maja Ilić elmondta, hogy június 19-én 221 ellenőrzést végeztek, ezek során 801 fő volt munkavégzésben, de megállapították, hogy 58 személy feketén dolgozott, és két vállalkozás regisztrálatlanul működött. Kiderült, hogy egyes munkáltatók nem biztosították az elsősegélynyújtás eszközeit, és nem képezték ki a munkavállalókat erre.

Hozzátette, hogy jelen körülmények között biztosítani kell nagyobb mennyiségű vizet, és gyakrabban le kell cserélni a dolgozókat, továbbá tájékoztatni kell a munkavállalókat az ilyen magas hőmérsékleten végzett munka veszélyeiről.

Ilić hozzátette, hogy amikor a hőmérséklet meghaladja a 36 fokot, a munkáltatóknak úgy kell megszervezniük a munkát, hogy 11 és 16 óra között a dolgozók ne legyenek kitéve közvetlen napsütésnek, és ne végezzenek nehéz fizikai munkát – közli a 021 hírportál.

Nyitókép: Illusztráció/Pexels