2024. július 18., csütörtök
EP-VÁLASZTÁS 2024

Közösen a szegedi szerb tannyelvű iskoláért

Szerbiai és magyarországi erőforrásokból újulhat fel az impozáns épület

A CIKKHEZ GALÉRIA KAPCSOLÓDIK.

Csütörtökön Szegedre látogatott dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzeti kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint Alexov Lyubomir, a magyarországi nemzetiségek bizottságának alelnöke, és megtekintették a felújítás alatt álló szegedi szerb tannyelvű iskolát. A küldöttséget az intézmény vezetői és az Országos Szerb Önkormányzat vezetői fogadták. 
A szegedi szerb tannyelvű iskola megtekintése után megtartott sajtótájékoztatón dr. Pásztor Bálint elmondta, azt követően, hogy márciusban a VMSZ elnökévé választották, a magyarországi szerbek vezetőit fogadta először, ami nem a véletlen műve volt.
– Nekünk a magyarországi szerbek a legközelebbi sorstársaink. Kevesebben vannak, mint mi, vajdasági magyarok, de ugyanolyan mértékben hozzájárulnak az országuk fejlődéséhez. Államtitkár úr személyében egy olyan szövetségesünk van, aki fontosnak tartja nemcsak az egyházi létesítmények felújítását, hanem a nemzeti közösségek ügyeinek előremozdítását is. A magyarországi szerbek intézményrendszeréről beszélgettünk, illetve azokról a folyamatban levő beruházásokról, amelyek hozzájárulhatnak a Magyarországon élő szerbek életminőségének javulásához. Számos alkalommal elmondtam a szerbiai parlamentben, hogy mi, vajdasági magyarok hatalmas támogatásban részesülünk Magyarország nemzeti kormánya révén, és a szerb kormány soha nem gördített akadályokat a támogatások elé. Mivel ez így van, mi is teljesen természetesnek tartjuk, hogy Szerbia anyagilag is támogassa a határon túli szerbek intézményrendszerének  bővülését. Arra tettem ígéretet, hogy beszélni fogok a szerb kormány minisztereivel és a segítségüket kérem – mondta Pásztor Bálint.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

– Ez kitűnő szimbólum lenne, és méltó módon szemléltetné azt, hogy Magyarország és Szerbia kapcsolata soha nem volt olyan magas szinten, mint amilyenen jelenleg van. Ez nagymértékben Orbán Viktornak és Aleksandar Vučićnak, de legnagyobb mértékben talán Pásztor Istvánnak köszönhető. Ezt a politikát szeretném továbbvinni. A vajdasági magyarok és a magyarországi szerbek a legnagyobb haszonélvezői ennek a kitűnő kapcsolatnak – emelte ki dr. Pásztor Bálint.
Soltész Miklós gratulált a VMSZ elnökének a helyhatósági választásokon elért kiváló eredményért, és rámutatott arra, hogy a szerb vezetéssel való közös koalíciós munka hatalmas előnyt jelent a vajdasági magyarság megmaradásában.
– Tudjuk, hogy minden koalícióban van nehézség és mindenhol fellelhetők a problémák, de összességében, amit tettek az elmúlt évek során, azt mutatja, hogy a magyar és szerb kapcsolatok a középkor óta nem voltak ilyen jók. Ez köszönhető annak, hogy a VMSZ jó kapcsolatot ápol, és együttműködik a szerb vezető politikusokkal. Hangsúlyozni kell, hogy ha minden rendben van és jól működik, akkor az jó hatással van a két ország kapcsolatára is. Szépen kérem a vajdasági magyarokat, hogy adják le szavazatukat a hétvégén valamilyen módon. Ez a választás olyan kérdésről szól, amely az elmúlt 15 évben fel sem merült Európában, ez pedig a béke és a háború. A Szerbiában élők saját bőrükön tapasztalták meg, milyen szörnyű is egy háború, és milyen módon veti vissza a gazdaságot. Nagyon fontos, hogy Európában a békét képviseljük, ezért arra kérjük a vajdasági magyarokat, hogy a Fidesz listájára szavazzanak – fogalmazott Soltész Miklós. 
A fejlesztésekre visszatérve az államtitkár elmondta, a szegedi beruházást a magyar kormány eddig 1,8 milliárd forinttal támogatta. Biztató – tette hozzá –, hogy a VMSZ elnöke felkeresi a szerbiai vezetőket, és remélni lehet, hogy sikerül onnan is támogatást kapni. 
– Nem mindegy, hogy hányan, és kire adják le voksukat. Szerbiának is érdeke, hogy minél többen szavazzanak arra a listára, amelyről egy, Szerbiát is képviselő európai uniós képviselő kerülhet be, gondolok itt Vicsek Annamáriára, aki a Fidesz–KDNP listáján szerepel. Így nemcsak Magyarországnak, hanem részben Szerbiának is lenne képviselete az uniós parlamentben – mondta Alexov Lyubomir.
A beruházásokról szólva elmondta, a magyarországi szerb iskolarendszer az elmúlt tíz évben nagy infrastrukturális fejlődésen ment keresztül. A szerb tannyelvű iskolák valamennyi épülete megújult, viszont az ukrajnai események miatt megfeneklett a beruházás Szegeden és Battonyában. A találkozó kiváló alkalom volt azon lehetőségek átbeszélésére, hogy a magyar, illetve a szerb kormány milyen módon tudna segíteni a beruházások befejezésében – fogalmazott Alexov Lybomir.