2024. június 21., péntek

Folytatódik a küzdelem New Yorkban

A szerb államelnök az országnak a srebrenicai határozattal kapcsolatos álláspontját ment képviselni

Elutazott New Yorkba Aleksandar Vučić köztársasági elnök, akinek feltett szándéka, hogy a csütörtöki vitáig, illetve szavazásig megpróbálja képviselni Szerbiának a srebrenicai határozattal kapcsolatos álláspontját. Arról a határozatról van szó, amellyel az ENSZ Közgyűlése július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtás áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánítaná.

Mielőtt útnak indult volna, Vučić misén vett részt a belgrádi Szent Száva-templomban. A misét, amelyen Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke is részt vett, Porfirije pátriárka szolgáltatta. Vučić a pátriárka áldását kérte a Szerbia jövőjéért folytatott küzdelméhez, áll a Szerbiai Rádió és Televízió összeállításában.

– Azért megyek New Yorkba, hogy minden erőmmel Szerbiáért küzdjek. Nagyhatalmak vannak Szerbia ellen, ugyanakkor Szerbia a legnagyobb szentségünk. Nemzeti trikolorunk büszkén lengedezik majd New Yorkban. A szerb zászló ad majd erőt ahhoz, hogy egy igazságosabb világért küzdjünk. Egy olyan világért, amelyben helye van a szabad nemzetállamoknak és az igazságosságért, valamint a méltóságért küzdő nemzeteknek – fogalmazott Vučić.

Hozzáteszik, Porfirije pátriárka elégedetten nyugtázta, hogy Szerbia felemeli a hangját a történelem revíziója és a határozat ellen. A pátriárka értékelése szerint a srebrenicai határozat méltánytalan lenne a szerb nemzetre nézve. Porfirije ezt követően lajstromba vette az értékelése szerint a szerb nép szempontjából igazságtalan történelmi eseményeket, külön kitérve a náci megszállók gaztetteire, majd leszögezte: mostanra mindenki megfeledkezett a szerb nép ellen elkövetett népirtásokról. Ezért fontos Szerbiának felemelnie a hangját az igazságtalanság ellen, emelte ki. „Szerbia nem tesz különbséget az ártatlan áldozatok között, legyenek szerbek, horvátok, vagy muzulmánok, ellenben a történelmi revizionizmus képviselőivel, akik szerint csak egy bizonyos nemzet lehet áldozat” – fogalmazott Porfirije pátriárka. Milorad Dodik szintén támogatásáról biztosította a szerb államelnököt.

A Glas Amerike (Voice of America) értesülései szerint a határozat végleges tervezetében határozottan elítélik a háborús bűnösök, valamint az emberiesség elleni bűntettek és a népirtás elkövetéséért elítélt személyek méltatását. Emellett az áldozatok azonosítása folyamatának befejezését, valamint a srebrenicai népirtásért felelős személyek büntetőjogi felelősségre vonásának folytatását sürgetik. A tagállamokat a Népirtás Bűntettének Megelőzéséről és Megbüntetéséről Szóló Egyezmény, továbbá a nemzetközi szokásjog és a hágai Nemzetközi Bíróság ítéleteinek maradéktalan tiszteletben tartására szólítják fel. Az ENSZ-főtitkárt felszólítják a srebrenicai történésekről tájékoztató program kidolgozására, hogy a tagállamok méltó módon készülhessenek fel a srebrenicai népirtás 30. évfordulójára. A határozat preambulumában leszögezik, a srebrenicai népirtásért a nemzetközi büntetőjogi felelősség egyéneket terhel, nem pedig nemzeti, vallási, vagy egyéb csoportosulásokat. A 193 tagállam közül 97 képviselőjének kell igennel szavaznia, hogy a határozatot elfogadják.

Elfogadták a montenegrói módosítókat

A Vreme hetilap portáljának értesülései szerint a srebrenicai határozat tervezetének előterjesztői elfogadták Montenegró módosító javaslatait. Milojko Spajić montenegrói kormányfő kabinetjének közleménye szerint a módosító javaslatok célja erősíteni a megfelelő interpretációt, továbbá meggátolni a dokumentum elpolitizálását. Hozzáteszik, a montenegrói kormányfő és a módosító javaslatokat kidolgozó munkacsoport abban bízik, hogy ezek hozzájárulnak a szerbek és a bosnyákok közötti megbékéléshez. Korábban éles hangú pengeváltásra került sor a montenegrói és a szerbiai államvezetés között azt követően, hogy Montenegró bejelentette, szavazatával támogatja a dokumentumot.

Nyitókép: Archív felvétel