2024. június 17., hétfő

Csak a régi lakcímről szavazhatnak

Mintegy tízezer polgár nem vehet részt a június 2-ai választásokon

A múlt héten a köztársasági képviselőház által módosított választói névjegyzékről szóló törvénynek köszönhetően, vagyis annak, hogy azok, akik 2023. július 1-je után változtatták meg lakhelyüket, csupán a régi lakhelyükről szavazhatnak. Ez a döntés mintegy 52 ezer polgárt érint, azzal, hogy további mintegy 10 ezer polgár nem is tud élni szavazati jogával a június 2-i helyhatósági választásokon – jelentette ki Jelena Žarić Kovačević államigazgatási és önkormányzati miniszter.

Žarić Kovačević részletezve az új törvényrendelkezéseket a Tanjug hírügynökségnek elmondta, a rendelkezések a 2023. július 3-a után másik településre, vagy másik községbe költözött polgárokat érinti, de azokat is, akik azokból az önkormányzatokból települtek át másik önkormányzatba, ahol a múlt év december 17-én tartották a választásokat. Így a költözés után ők már nem szavazhatnak az előttünk álló választásokon.

Az államigazgatási miniszter rámutatott, hogy ezek a rendelkezések csak a június 2-i voksolásra vonatkoznak, mégis megállapította, hogy a polgárok egy részétől, azaz mintegy 10 ezer polgártól a választói névjegyzékről szóló törvény módosításával megvonták a szavazati jogot. Nyilatkozata során többször is rámutatott arra, hogy ezeket a törvénymódosításokat az ellenzék követelte.

Žarić Kovačević hangsúlyozta, hogy a választói névjegyzék módosítása a tárcájának számos munkafeladatot adott: folyamatos kapcsolatot tartanak fenn az önkormányzatok választói egységeivel, illetve a Belügyminisztériummal, és megkapták tőlük azoknak a polgároknak a névsorát, akik a korábbi lakhelyükön adhatják le szavazatukat. Kiemelte, a választások után a rendszer fejlesztése vár rájuk, illetve a felmerült helyzet rendezése, hogy minden polgár arról a címről szavazhasson a jövőben, amelyiken be van jelentve.

Elmondta, megbeszéléseket tartott az alkotmányügyi és jogalkotási parlamenti bizottság keretében megalakult, a választási folyamat javításával megbízott munkacsoporttal is. Megállapította, hogy a munkacsoportban disszonáns tónusokat tapasztalt, illetve hogy ritkábban lépnek fel munkacsoportként, inkább egyéni megnyilvánulások vannak – intézte bírálatát az új munkacsoporthoz.

Kiemelte, az ellenzék minden követelésének eleget tettek.

– Külön megbeszéléseket tartottunk a munkacsoport tagjaival és a munkacsoporttal, mint egy csapattal, amelynek ténylegesen kell felügyelnie az egész eljárást. Következtetéseket vontunk le az ülésről, miszerint a munkacsoport az államigazgatási és önkormányzati minisztériumban ismerkedhet meg a választói lista vezetésének rendszerével és eljárásával – hangsúlyozta Žarić Kovačević.

Ami az ellenőrzést, azaz a választói névjegyzék monitorozását illeti, az a megállapodás született, hogy készül egy terv, aminek megfelelően mindennap lesz egy bizonyos időintervallum, amikor a munkacsoport tagjai bemehetnek a minisztériumba és ellenőrizhetik a választói névjegyzék változásait.

Žarić Kovačević elmagyarázta azt is, hogy a választói névjegyzékről szóló törvény változásai nem vonatkoznak a képviselő-testületi jelöltekre, őket nem irányítják vissza a korábbi lakcímükre.

– Ami azokat a választópolgárokat illeti, akik régi címük szerint fognak szavazni, a szavazási értesítők kikézbesítése kapcsán még nem született döntés a minisztérium szintjén, még nem tudjuk, hogy mindkét címre, vagy csak az egyikre küldjük ki – mondta a miniszter, majd hozzátette, a dilemmát az ellenzéki politikusok és a civil szervezetek vetették fel, el szeretnék kerülni a fantomszavazók benyomását. Rámutatott, nagyszámú szavazópolgárt érint ez a törvénymódosítás, illetve az azt követő nehézségek, ám nem jelent akkora problémát, ami megváltoztatná a szavazás eredményét.

A választói névjegyzéket ma éjfélkor véglegesítik.

Nyitókép: Megbeszélésen a miniszter a munkacsoport tagjaival (Fotó: Minisztérium)