2024. március 4., hétfő

Lesz emlékközpont

Slavica Đukić Dejanović: A meggyilkolt gyerekek szülei döntenek majd a formai kivitelezéséről

A belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolának azt a részét, ahol május 3-án a tömeggyilkosság történt, emlékközponttá alakítják át – ígérte meg tegnap Slavica Đukić Dejanović oktatási miniszter. Ugyanakkor rámutatott arra, hogy az emlékközpont kialakításának üteme mindenekelőtt az elhunyt gyerekek szülei, a szakemberek, valamint más érintett fél döntésétől függ. Ezt a miniszter asszony tegnap azért jelentette be, mert szerdán a meggyilkolt gyerekek szüleinek egy része az iskola épülete előtt, majd a kormány épülete előtt is tüntetett, emlékközpont kialakítását követelve.

A Szerbiai Rádió és Televízió beszámolója szerint a miniszter asszony elmondta azt is, hogy az emlékközpont megépítéséről már megszületett a döntés, megvalósításáról és formai kivitelezéséről azonban a meggyilkolt gyerekek szülei döntenek majd, a szakemberekkel együtt. Slavica Đukić Dejanović kiemelte, az emlékközpontnak az ártatlan áldozatokra való emlékezés mellett meghatározott üzenetet kell közvetítenie és támogatnia a családokat is. Ez nagyon rétegzett kérdés, mondta, és a legjobb megoldást kell megtalálni ennek érdekében.

– Szerbia kormánya határozottan kiáll amellett, hogy ápolnunk kell ezeknek a gyerekeknek az emlékét, és mindig ott leszünk a szüleik mellett is – hangsúlyozta Đukić Dejanović.

Újságírói kérdésre, miszerint az érintett általános iskola szülői tanács nem hagyta jóvá Branko Anđelkovićnak, az egyik meggyilkolt gyermek édesapjának részvételét az iskolaszék munkájában, az állam ajánlásával ellentétben, a miniszter asszony elmondta, ő írta alá azt az ajánlást, amit elküldtek az iskolának, és amelyben nem leplezett módon javasolta annak szükségességét, de az állami szervek nem befolyásolhatják a szülői tanács döntését.

– Megtörtént, ami megtörtént, de meg kell találnunk a módját annak, hogy a meggyilkolt gyermekek szülei is részt vegyenek az iskolaszék munkájában, különösen abban az esetben, ha a másik gyermekük is ennek az iskolának a tanulója. Az állam nem befolyásolhatja a tanács munkáját, az iskolák önálló munkája és autonómiája szavatolt jog, ám mindig van mód arra, hogy a szülőket is bekapcsolják ebbe a munkába – mondta a miniszter.

Nyitókép: Beta