2024. április 14., vasárnap

Szombaton tüntetés az adóterhek miatt

A jövedelemre kirótt adók 10 százalékra való csökkentését (is) követelik

A Vállalkozókat és Üzletembereket Védő Egyesület bejelentette, hogy szombaton 11.59-kor tüntetést szerveznek a Szerb Parlament épülete előtt, azzal a követelésükkel, hogy a kormány törölje el az adókat és a járulékokat az alkalmazottak jövedelmére, amelyet a járvány miatt tavaly elhalasztottak és amelynek első részlet február 10-én jár le – tudta meg a 021.rs hírportál.

Milena Amon, az egyesület szóvívője a Beta hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy követelik az államtól az elhalasztott adók és járulékok eltörlését azon vállalatok esetében, amelyeknek jövedelme 90 százalékkal visszaesett. Az állam a tavalyi évben az első gazdasági segélycsomaggal három hónappal elhalasztotta az adók és juttatások kifizetését, majd a második csomaggal ezt további egy hónappal hosszabbította meg. A fizetés 24 részletben lehetséges, az első pedig február 10-én jár le.

Kiemelte, hogy az egyesület kéri a minimálbér 10 százalékos megadóztatását, a különbséget pedig a munkaadó béremeléssel fizesse ki. Ezzel a minimálbér 45 ezer dinárt tenne ki a jelenlegi 32 ezer helyett.

– Mit jelent a támogatás, ha az állam a minimálbért 60 százalékkal is megadóztatja? Miért nem végzik el a szükséges reformokat, amelyekkel lábra állítanák a szerb gazdaságot, ehelyett csak a külföldi befektetéseket hirdetik és támogatják – fogalmazott Amon.

Hozzátették, hogy szükséges hosszútávú megoldásokat találni, amelyek felölelnék a hazai gazdaság problémáit, mint amilyen a környezetvédelmi adóval kapcsolatos elszámolás, a minimális jövedelemre kirótt magas adók és járulékok és ehhez hasonló terhek kérdése, és mások. 

Véleményük szerint a járvány idején hozott döntések a már amúgy is gyengélkedő hazai gazdaságot térdre kényszerítették. Azt is kiemelték, hogy több tíz ezer polgár teljesen jövedelem nélkül maradt, ugyanakkor a számlák és más az állam által kirótt anyagi terhek pedig folyamatosan érkeztek.

Feltették a kérdést, hogy a kormány miért nem válaszol a felhívásokra, hogy szakemberek segítségével egy mindenki számára megfelelő megoldást találjanak.