2024. július 15., hétfő

Egy tonna kukorica 55 füstifecske-fészekért

Tamásfalvára került a madártani egyesület ajándéka

A bánáti Tamásfalván Szekula Albert jószágtenyésztő gazdaságában több mint félszáz, pontosabban 55 fecskepár fészkel az istállóban. A fecskebarát háztartás kiérdemelte a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület füstifecske-fészekért járó idei díjat, a tonna kukoricát. Az egyesület már nyolc éve megszervezi a versenyt, amelyre az egész ország területéről érkeznek benevezések. Tavaly az egyik oromhegyesi magyar családnál 75 pár füstifecske fészkelt a fejőstehenekkel teli istállóban.

Amint azt Barkóci Vilmos, a madártani egyesület ornitológusa elmondta, idén is nagy volt az érdeklődés a verseny iránt, közel száz állattartással is foglalkozó gazdaság jelentkezett a felhívásra.

Az egy tonna kukoricát Szekuláéknak Slađana Pribić, a kukoricát adományozó újvidéki Savacoop Kft. szakmunkatársa és Barkóci Vilmos adta át. Szekula Valéria megköszönte az adományt és elmondta, hogy:

– A jószágoknak köszönhetően sok a légy és más apró rovar, amiket a fecskék előszeretettel fogyasztanak és ezekkel etetik fiókáikat is. A jószágállomány növelésével szaporodott a fecskefészkek száma is az istállóiban. Évről-évre több fecskénk van, évente kétszer is költenek, a bőséges rovartápláléknak köszönhetően jó a szaporulat. Szeretnek nálunk a fecskék – mondta Valéria asszony.

– A madarak a kora reggeli órákban a legaktívabbak, de a fiókák etetése egész nap tart. Örülünk a kedves kis madaraknak, az istállóban is repdesnek állandóan, összeszedik a legyeket, nem is kell permetezni. Együtt dolgozunk, csivitelnek mikor fejünk, ki-be röpködnek. Különösen mikor tavasszal visszatérnek hozzánk, akkor nagy az üdvözlet – mondta Szekula Albert.

Egész Európában folyamatosan csökken a fecskék száma. A fecskék érzékenyek a környezet és a klímaváltozására, mivel fő táplálékuk rovarokból áll. Sajnos gyorsan fogy a falusi kisgazdaságok száma, amelyek összeségében a fecskék ezreinek adtak fészkelési és táplálkozási lehetőséget.

Érdekes megemlíteni, hogy a román határ közelében fekvő, szebb napokat látott Tamásfalva egyetlen aktív gólyafészke is Szekuláék háza előtt található.

Szekuláéknál szeretnek a füstifecskék (Kecskés István felvétele)

Szekuláéknál szeretnek a füstifecskék (Kecskés István felvétele)

Nyitókép: Az egy tonna kukorica jó helyre került Tamásfalván (Kecskés István felvétele)