2024. július 15., hétfő

Hőséggel érkezett a nyár

A munkaügyi minisztérium arra szólította fel a munkaadókat, hogy ne dolgoztassanak tűző napon és a nagy melegben

Nappali csúcsértékekkel, 40 Celsius-fokot elérő meleggel robbant be tegnap este a csillagászati nyár, és ezzel az év leghosszabb nappalát is élvezhettük 15 órán és 36 percen keresztül. Az év 172. napján a Föld északi féltekéjén a nyár, a délin pedig a tél köszöntött be – áll a belgrádi Ruđer Bošković Csillagászati Társaság közleményében.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzései, illetve figyelmeztetései szerint a nyár első napjai nagyon melegek lesznek, ugyanis a hazánkat elért meleghullám ma és holnap tetőzik, így a hőmérő higanyszála helyenként elérheti a 40 Celsius-fokot is.

Vasárnap és a jövő hét első felében Szerbia északi és nyugati területrületein valamennyire csökken a hőmérséklet, de még így is eléri a 35 Celsius-fokot, az ország keleti és déli tájain azonban marad a hétvége tikkasztó hősége.

A nagy meleg ellen a legjobb vízparton és a vízben úszással, lubickolással védekezni, az elmúlt napokban a legtöbb fürdőhelyen megnyílt a fürdőidény. A napokban megkeződik az iskolákban a vakáció is. A Belügyminisztérium munkatársai arra szólítják fel a polgárokat, hogy olyan fürdőhelyeket válasszanak, ahol rendezettek a körülmények a fürdőzők számára.

– A biztonság a legfontosabb. A fürdőidény megkezdődött, kövessék a tanácsainkat: Ne kockáztassanak! – szólította fel a lakosságot közösségi bejegyzésében a Belügyminisztérium. A polgároknak szóló figyelemfelhívásban hozzátette: – Menekülést a hőség elől csak a jól felszerelt fürdőhelyeken keressenek. Egy vízimentő életet menthet! A vízben tartózkodó gyermekek folyamatos odafigyelést igényelne, ezért mindig tartsuk őket szem előtt! – figyelmeztettek a belügyi szervek.

Diósi Árpád Illusztrációja

Diósi Árpád Illusztrációja

Rámutattak arra is, hogy a biztonság érdekében a fürdőhelyen a fürdőzők ne fogyasszanak alkoholt, illetve kábítószert – közölte a Tanjug hírügynökség.

A magas nappali hőmérsékletek miatt a foglalkoztatási és munkaügyi minisztérium arra szólította fel azokat a munkaadókat, amelyek építészettel, mezőgazdasággal, vagy kommunális tevékenyéségekkel foglalkoznak, hogy addig, amíg a nappali hőmérséklet meghaladja a 36 Celsius-fokot úgy szervezzék meg a munkát, hogy a délelőtt 11 és délután 4 óra közötti időszakban, amikor a legmelegebb van, ne végeztessenek a foglalkoztatottakkal nehéz fizikai megterhelést igénylő munkát, ne dolgoztassák őket a tűző napon, vagyis alkalmazzák a kormánynak a magas hőmérsékletek kapcsán még 2007-ben megfogalmazott ajánlásait.

A minisztériumnak a szabadban, magas hőmérsékleten végzett biztonságos és egészséges munkavégzésről megfogalmazott útmutatója segíti a munkáltatókat és a munkavállalókat abban, hogy a magas hőmérsékleten, szabadban végzett munka során minimálisra csökkentsék az egészségügyi kockázatokat, illetve útmutatást ad a magas hőmérsékleten végzett munka során felmerülő egészségügyi problémák esetén abban, hogy milyen intézkedéseket eszközöljenek ki.

A munkaadó köteles biztonságos körülményeket teremteni a munkavégzés során – szögezte le a foglalkoztatási minisztérium.

Nyitókép: A nagy meleg ellen a legjobb vízparton és vízben védekezni (Diósi Árpád Illusztrációja)