2024. július 16., kedd

A tettrekészség és szívósság jubileuma

A magyarkanizsai rendezvény után szeptemberben szélesebb körben is megünnepli megalakulásának 30. évfordulóját a VMSZ

Kedden délután a magyarkanizsai vásártéren ünnepelték meg a Vajdasági Magyar Szövetség fennállásának 30. évfordulóját. Mintegy ezres tömeg előtt mondott beszédében dr. Pásztor Bálint pártelnök úgy fogalmazott, ez csupán egy „önkörben”, szűkebb társaságban zajlott ünnepség volt, melyen a párttagok, tisztségviselők, aktivisták vettek részt. Lesz egy hagyományosabb rendezvény is szeptemberben, majd díszülést tartanak, amelyre már hazai és külföldi meghívottakat is várnak, akárcsak legutóbb, a párt 15. éve alkalmából megtartott ünnepségre. Pásztor Bálint szerint igenis, van mit ünnepelni, az elmúlt harminc évben közösségünk tagjai számítottak és számíthattak is a VMSZ-re, amikor az érdekképviseletről van szó. A pártelnök beszédének egyik legfontosabb üzenete kétségkívül az volt, hogy politikai értelemben addig lehet erős vajdasági magyar közösségről beszélni, amíg jelen van a VMSZ. A szervezet pedig jelen lesz a jövőben is, nagy tervei vannak az identitásmegőrzés, gazdasági megerősítés, ügyek mentén történő politizálás terén, melyek megvalósításán feltétlenül dolgozni fog az előttünk álló időszakban is, függetlenül a társadalmi-politikai kihívásoktól – hangsúlyozta.

Dudás Károly a párt megalapítására emlékezett vissza (Ótos András felvétele)

Dudás Károly a párt megalapítására emlékezett vissza (Ótos András felvétele)

Jelen voltak az ünnepségen a párt alapító tagjai is. Dudás Károly büszkén mondta el, hogy a 007-es számú tagsági igazolvány tulajdonosa, s felidézett egy anekdotát is, amikor vitába keveredett a néhai Egeresi Sándorral, aki végső érvként az asztalra rakta a 008-as számú igazolványát, mondván, vele csak az szálljon vitába, akinek ennél régebbi van, mire Dudás mellé helyezte a James Bond-i kártyát, s itt jó hangulatban véget is ért a perlekedés. Sajnos sok harcostárs nincs már közöttünk – mondta el Dudás, de kárpótlásul szolgál, hogy a szervezet ma is arra tud építeni, amit 1994-ben ezek az alapítók megteremtettek. Elmondható róluk – tette hozzá –, hogy a legalkalmatlanabb időben léptek, cselekedtek, s emlékeztetett a történelmi VMDK-ban beállt változásokra, a VMSZ létrehozásának körülményeire. A pártnak volt elég ereje ahhoz, hogy fennállása során elviselje, túlélje a szakadás időszakát is, Pásztor István néhai elnök határozottságának, eltökéltségének köszönhetően. Meg kellett barátkozni azzal a gondolattal, hogy egyes volt harcostársak nem a magyarság útját akarták követni a továbbiakban – magyarázta. A legnagyobb megrázkódtatásnak a párt életében éppen az előző elnök halálát nevezte.

Fejsztámer Róbert vendéglátóként üdvözölte a tömeget (Ótos András felvétele)

Fejsztámer Róbert vendéglátóként üdvözölte a tömeget (Ótos András felvétele)

A himnuszt Tillinkó Luca Juventus Pro Urbe díjas népdalénes adta elő, de felléptek a helyi Tisza Néptáncegyesület táncosai is. A megjelenteket üdvözölve Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere, VMSZ-elnökségi tagja közölte, egy izgalmas forgatag helyszíne voltaképpen a vásártér, mely korábban, évtizedekkel ezelőtt, a mezőgazdasági termelők számára volt fontos, de még Szerbia legnagyobb migránselosztóhelyét is itt alakították ki évekkel korábban. Szerencsére sikerült újjáéleszteni a háttérbe szorult területet – mondta –, s egyben arról biztosított minden jelenlevőt, hogy Magyarkanizsán igazán otthon érezhetik magukat. Kifejtette: a következő jubileumot is hasonlóképpen meg kéne ünnepelni, addig azonban még rengeteg feladat vár a pártra.

Csaknem ezren vettek részt a magyarkanizsai ünnepségen (Ótos András felvétele)

Csaknem ezren vettek részt a magyarkanizsai ünnepségen (Ótos András felvétele)

Nyitókép: Pirityiné Szabó Judit és Pásztor Bálint üdvözli egymást (Ótos András felvétele)