2024. július 15., hétfő

A vér életet jelent

A véradók világnapját ünnepli a Vöröskereszt kishegyesi szervezete – Még lehet jelentkezni a nyaralásra – Hamarosan nyári szünetre megy a népkonyha

Ma van a véradók világnapja, amikor azokat az embereket ünnepeljük, akik önkéntes alapon vérüket adják mások egészségéért. Ez az adomány időnként akár életet is menthet. A Vöröskereszt Kishegyes községi szervezete ezen a napon rendszeresen ünnepséget szervez, amelyre a községbeli véradókat hívják meg – mondta el lapunknak Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára.

– A véradók világnapja alkalmából a Vöröskereszt községi szervezete ünnepséget szervez. Erre meghívtuk az összes nyilvántartásban lévő aktív és passzív véradót. Nálunk jelenleg 350 véradó van nyilvántartva, de ez a szám elég ingadozó. Az elmúlt időszakban csaknem 150 személy vett részt aktívan a véradási akcióinkon, amelyeket évi három alkalommal szervezünk meg, a község mindhárom településén. Ezek az előre betervezett akciók, emellett az idén volt egy rendkívüli véradási akciónk is, amelyet a Vajdasági Vérátömlesztő Intézet felkérésére szerveztünk. Ilyen alkalmakkor a tervezetten felül is szervezünk véradási akciókat, hogy biztosítsuk az egészségügy számára a szükséges vérmennyiséget – mondta el a titkár, majd arról is szólt, hogy a vérellátás a nyári időszakban kritikus, ezért feltétlenül szükség van új véradókra is. Épp ezért Fontányi arra kér minden nagykorú, egészséges embert, hogy vegyenek részt egy-egy véradási akción. Az emberi vért nem lehet mesterségesen előállítani, épp ezért nagyon fontos, hogy legyenek önkéntesek, akik hajlandóak vért adni. Ezáltal akár emberi életet is menthetnek – fogalmazott a titkár, majd hozzáfűzte, hogy meghirdettek egy egynapos kirándulást is, amelyen a véradók kedvezményesen vehetnek részt. Ez a jövő hétvégén lesz, és Tuzlára látogatnak el. A véradók mellett az elsősegélynyújtás csoportban részt vevő diákokat is meghívták. Ők a közelmúltban Rumán a tartományi elsősegélynyújtási versenyen képviselték a községet – tudtuk meg Fontányitól.

A Vöröskereszt életében nagyon aktuális a nyaralás szervezése a gyerekek számára. Ennek kapcsán a titkár elmondta, hogy két nyaralási programjuk is van, mindkettő helyszíne a Szerbiai Vöröskereszt baošići (Montenegró) nyaralója lesz. Július 14-ére egy fizetős nyaralást szerveznek gyerekek számára. Erre még van pár hely, várják az érdeklődő diákok jelentkezését. Emellett nemrég érkezett a hír, hogy jóváhagyták kérelmüket: hátrányos helyzetű gyermekeket is küldhetnek nyaralni. Az ő esetükben a nyaralás ingyenes lesz, a szociális ügyi minisztérium támogatásával. Erre vonatkozóan is folyik a szervezés – mondta el a titkár.

Végezetül azt is megtudtuk Fontányitól, hogy a népkonyhaprogram még ebben a hónapban működik, majd a nyári hónapokban szünetelni fog. A konyha minden évben tart nyári szünetet, és a munka rendszerint az őszi hónapokban indul újra.

Nyitókép: A nyári hónapokban még nagyobb szükség van véradókra (Lakatos János felvétele)