2024. július 16., kedd

Péntektől Tiszavirág Fesztivál

A hétvége a zentaiak számára a jóféle borok, zenés, szórakoztató programok és a Tisza folyó ünneplése jegyében telik el, ugyanis pénteken és szombaton tartják meg a Tiszavirág Fesztivált. A rendezvénysorozatot szervező Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete ezúttal is változatos programmal igyekszik a látogatók kedvében járni.

Az idei, sorrendben 12. fesztivált óriásbáb-felvonulással nyitják meg péntek este hat órakor, amikor is a szegedi Kövér Béla Bábszínház óriásbábjai elevenítik meg kedves folyónk emblematikus teremtményeit, a zenei aláfestésről pedig kedvenc muzsikusaink gondoskodnak. A menethez a zentai óvodások és kisiskolások is csatlakoznak három csoportban. A halacska bábok az Idea bevásárlóközpont elől indulnak, őket a Réka is Imi budapesti formáció kíséri zenével. A kérész bábok a Tisza-parti malom elől indulnak és őket Mr. Pbone és harsonásai kísérik, a sirályok pedig a gimnázium elől érkeznek a fesztivál helyszínére a Zenta Város Fúvószenekara kíséretében. A három csapat a Bor téren találkozik, ahol igazi fesztiválhangulatot teremtenek. Ezt követően a Bor utcában felállított kisszínpadon a fúvószenekar lép fel, este nyolc órától Imi és Réka, majd pedig Attila & Srđan akusztikus koncertje mellett borozhatnak a fesztiválozók. A nagyszínpadon este 9 órától a szabadkai Perpetum Mobile zenekar, majd pedig DJ Csongor retró partiján bulizhatnak a fesztiválozók.

Szombaton reggel nyolc órakor az alsó rakparton rendezik meg a Zentai Sporthorgász Egyesület retró-horgászversenyét, amire a helyszínen nevezhetnek be az érdeklődők. Délután fél hattól ugyanitt a legkisebbeket krétarajzolásra várják Balla Ákos zentai rajztanár, képzőművész vezetésével. Ezzel párhuzamosan a 2 Csepp Zenekar zenél a legkisebbeknek. A Bor utcában lévő kisszínpadon délután fél öttől a zentai Stevan Mokranjac Alapfokú Zeneiskola növendékei mutatkoznak be, öt órakor pedig a Tiszavirág sétányon megkezdődik A legszelídebb motoros felvonulás. Este hat órától a kisszínpadon a Balkan Strings formáció lép fel, őket este nyolc órától Madarász László fellépése követi. A világot megjárt zentai zenész ezúttal mediterrán dallamokkal szórakoztatja a közönséget. Ezt követően a hazai Pink Moon akusztikus rockformáció lép fel a Bor utcában. A rendezvény nagyszínpadján este hét órától a helybeli Jazz & Roll zenekar melegíti be a közönséget a Queen Sensation, Queen emlékzenekar előtt. Ezt követően kerül sor a fesztivál leglátványosabb részének tekinthető fáklyás hajós felvonulásra és tűzijátékra, majd pedig a Tribute to Bijelo Dugme emlékzenekar koncertje zárja a rendezvénysorozatot.

A Tiszavirág Fesztivál ideje alatt, vagyis már kedd óta egészen hétfőn 14 óráig a Hajós utcában és a Tiszavirág sétány egy részén (a Jovan Đorđević utcától a Dositelj Obradović utcáig) a forgalmat lezárták. A szervezők köszönik a polgárok megértését. 

Nyitókép: Pillanatképek a tavalyi fesztiválról (Gergely Árpád felvétele)