2024. július 20., szombat
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Összetartó közösség él Bajsán

A falunap alkalmából szombaton délután a bajsai helyi közösség udvarán ünnepelt a település apraja-nagyja. A faluházban megnyílt a helyi és a hevesi kézimunkázó-csoportok közös kiállítása, valamint az amatőr festők tárlata. A gazdag kultúrműsor keretében bemutatkoztak a helyi óvoda, iskola növendékei, valamint a helyi néptánc- és népdalcsoportok. A civil szervezetek képviselői sütöttek, főztek, vendégeikkel töltötték az időt. A gyerekeket arcfestés is várta.

A rendezvényen átadták az elismeréseket, köszönőleveleket. Az önkéntes véradók is elismeréseket vehettek át, a sikeres vizsgát tett önkéntes tűzoltóknak pedig a tanúsítványokat adták át. A település újabb kori újratelepítése 273 évvel ezelőtt kezdődött, az önkéntes tűzoltók a közelmúltban ünnepelték egyesületük fennállásának 90. évfordulóját. A falu köszönőlevelét Bacsa Zoltán, a Szegi Lajos Ifjúsági Sakk-klub csapatkapitánya kapta. Két évvel ezelőtt bejutottak a második ligába, ahol bajnoki címet szereztek, most pedig első ligás a csapat, ami egy ilyen kistelepülés esetében jóformán példa nélküli országos viszonylatban is. Bacsa Zoltán, a csapat oszlopos tagja oroszlánrészt vállalt a szervezésben, anyagilag is támogatja a klubot. Elmondása szerint Kocsis Gábor tanár úr, a klubelnök vezetésével sakkiskola is működik a faluban. Faluplakettet kapott a magyarországi, hevesi Csillagvirág Népművészeti Egyesület. A helyi Etno Hagyományápoló Kézművesek Körével 20 éve tart a baráti és egyben szakmai együttműködés. A falu díszpolgári címét Báder Miklósné Fehér Veronika, a hevesi Csillagvirág Népművészeti Egyesület tagja, a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet elnöke kapta. Meghatódva vette át az erről szóló okiratot, és elmondta, hogy számos közös programot sikerült megvalósítani, a hagyományőrzésre, a helyi értékek felkutatására koncentrálva. A jövőben még intenzívebben ápolják majd a kapcsolatokat.

Az elmúlt évben született babák szülei ajándékcsomagokat vehettek át. A tavalyi falunap óta tizennégy kisfiú és nyolc kislány született. A legjobb tanulmányi eredményeket elért diákokat is megajándékozták

Lackovics Károly, a helyi közösség tanácselnöke, Kókity Erika, a művelődési egyesület elnöke, valamint Plohl Edvin, a helyi közösség titkára, a VMSZ topolyai képviselőjelöltje adta át az ajándékokat, köszönőleveleket, elismeréseket. A tanácselnök hangsúlyozta, hogy a falu vezetősége azon dolgozik, hogy élhetőbb környezetet teremtsen. Magyarul, szerbül és szlovákul is szólt a jelenlévőkhöz. Az elmúlt időszak eredményeit, fejlesztéseit is említette. A vízhálózat további korszerűsítése, fejlesztése, a már meglévő medence mellé egy kisebbnek a megépítése is tervben van. A már meglévő medence kiépítése, a labdarúgópálya felújítása és a közvilágítás korszerűsítése ugyancsak a sikeres bajsai fejlesztések közé tartozik – emelte ki alkalmi beszédében.

Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere, a helyhatósági választásokon a VMSZ topolyai listavezetője is ellátogatott a falunapra. Elmondta, hogy az erős közösségek létrehozásáért és megtartásáért, a szülőföldön való boldogulásért szállnak síkra. Ahhoz, hogy ezt a munkát folytatni tudják, arra kért mindenkit, hogy június másodikán szavazzon a Vajdasági Magyar Szövetség listájára, karikázza be az 1-es számot.

A huszonkét újszülött szülei ajándékcsomagokat vehettek át a falunapi ünnepségen (Tóth Péter felvétele)

A huszonkét újszülött szülei ajándékcsomagokat vehettek át a falunapi ünnepségen (Tóth Péter felvétele)

Nyitókép: A bajsai falunap díjazottjai a helyi közösség vezetőivel (Tóth Péter felvétele)