2024. június 13., csütörtök
VAJDASÁGI VÁGTA 2024.

Újabb tartalmakkal gazdagodik a rendezvény

Jövő szombaton tartják a XII. Vajdasági Vágtát Szabadkán - Egy emlékfutammal Pásztor István emléke előtt tiszteleg az idei rendezvény

Május 25-én immár tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Vajdasági Vágta lovas rendezvényt, a Szabadkai Lóversenypályán, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány társszervezésében. A rendezvény idén Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség néhai elnöke emléke előtt kíván tisztelegni, aki a Vajdasági Vágta megálmodója és 11 éven keresztül fővédnöke volt. 

A Vajdasági Vágta értékteremtő és hagyományőrző programokkal, ügetőversennyel, díjlovaglással, valamint a nap végén a Budapesti Operettszínház művészeinek a fellépésével kedveskedik a rendezvényre kilátogató vendégeknek és érdeklődőknek.

Május 25-én az eddigi hagyományokhoz híven pontosan déli 12 órakor szólalnak meg a Vágta fanfárjai, jelezve vidékünk egyik legrangosabb lovas találkozójának kezdetét.

Az eseménnyel kapcsolatban sajtótájékoztatót tartottak a versenyek helyszínén, a Szabadkai Lóversenypályán, amelyen Bunford Tivadar a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány vezetője a következőket mondta:

– Az idei évben örömmel jelenthetjük be, hogy új tartalmakkal bővítjük a rendezvényt. A megnyitótól az esti zárásig összesen 25 versenyszám szerepel műsoron, köztük olyan látványos megmérettetések, mint a kocsitoló verseny, vagy a római kori kocsiverseny, ami a Ben Hur című film versenyére hasonlít, de először versenyezhetnek igáslovak is a parasztvágtában. A versenynap első ügetőfutamát Pásztor Istvánról a Vajdasági Vágta megálmodójáról, korábbi fővédnökéről neveztük el, és a győztes vándorserleget vehet majd át. A rendezvény legjobbjai serleget és pénzdíjat kapnak, valamint képviselhetnek bennünket Szilvásváradon a Nemzeti Vágtán. Mint minden évben, most is a biztonságra helyezzük a legnagyobb hangsúlyt, hiszen a lovasok és a lovak biztonsága mindennél fontosabb.

– Nagy öröm és egyben kihívás is számunkra, hogy itt szervezik meg az idei Vajdasági Vágtát is – hallottuk Miodrag Zagoractól a szabadkai Bácska lovas klub elnökétől – külön megtiszteltetés az, hogy az első ügetőfutam a Pásztor István emlékfutam elnevezést kapta. Mi igyekszünk idén is minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy jól érezzék magukat az ide kilátogatók, az ügetőfutamokban például az ország legjobb ügetőlovai állnak rajthoz. Őszintén reméljük, hogy az időjárás is kedvez majd, és problémanetesen zajlanak majd le a versenyek.

Pál Károly már a kezdetektől aktívan kiveszi részét a szervezésből:

– Először is szeretném megköszönni a Bácska lovas klubnak, hogy helyszínt biztosítanak ennek a rendezvénynek és öröm nézni, hogy egyre jobb föltételeket biztosítanak a Vágta lebonyolítására – fejezte ki köszönetét a házigazdáknak – Az elhangzott újításoknak, amikről az imént hallottunk, egyetlen célja van, hogy a Vajdasági Vágta igazolja azt, hogy helye van ebben a közösségben, hogy továbbra is meg tud újulni, tud bővülni, fejlődni, tudja követni a vajdasági magyar lovassportban bekövetkezett minőségi változásokat. Ez tulajdonképpen a rendezvény egyik fő mozgatórugója.

Kiss Zoltán felvétele

Kiss Zoltán felvétele

A XII. VAJDASÁGI VÁGTA TERVEZETT PROGRAMJA

 

12.00 Ünnepélyes megnyitó

12.30 A Vajdasági Vágta I. futama

12.45 A Vajdasági Vágta II. futama

13,00 A Vajdasági Vágta III. futama

13,15 A Vajdasági Vágta IV. futama

13,30 Kocsitoló verseny I. elődöntő

13,40 Kocsitoló verseny II. elődöntő

14,50 I. Ügetőfutam – Pásztor István emlékfutam

14,10 Római kori kocsik versenyének I. előfutama

14,30 A kishegyesi Enducas Lovasklub díjlovagló bemutatója

14,50 Parasztvágta I. futama

15,05 Római kori kocsik versenyének II. előfutama

15,25 A Vajdasági Vágta Főzőversenyének eredményhirdetése

15,45 II. Ügetőfutam

16,05 Parasztvágta II. futama

16,20 Szabadkai futam I. előfutama

16,35 Római kori kocsik versenyének döntője

16,55 Szabadkai futam II. előfutama

17,10 Kocsitoló verseny döntő

17,30 Kishuszárvágta döntő

18.00 A XI. Vajdasági Vágta döntője - majd azt követően a díjak átadása

18,30 Parasztvágta döntő

18,45 I. Szabadkai futam döntője

19,00 III. Ügetőfutam

19.30 A Budapesti Operettszínház művészeinek koncertje

Nyitókép: Kiss Zoltán korábbi felvétele