2024. június 24., hétfő

Termálvizet találtak Szenttamáson

A 60 Celsius-fokos víz 1200 méter mélyről tör fel – Kültéri és fedett uszodát kaphat a kisváros

Termálvizes kút fúrásával kezdődött tavaly augusztusban a szenttamási Elan Hotel felújítása. Annak, hogy a dél-bácskai kisvárosban a közeljövőben fürdő- és gyógyközpont épül, ma már reális az esélye, hiszen az első lépést siker koronázta: az épület közvetlen közelében folyamatosan működő fúrótoronynál hétfőn feltört a forró víz. Az első eredmények optimizmusra adnak okot, az 1200 mélyen lévő és mintegy 60 Celsius-fokos forrásból ugyanis percenként 500 liter érkezik a felszínre.

Az új kutat hétfőn megtekintette Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere és Nagy Sándor beruházó, a hotel új tulajdonosa, és bejelentették: megkezdődhet a tervek kidolgozása, az épület teljes körű felújítása és az uszodakomplexum építése. A hónapokig tartó fúrási munkálatokat és bizonytalanságot követően a polgármester nem titkolta elégedettségét, és mint mondta, Szenttamáson a forró víz feltörése történelmi pillanat.

Paraczky László felvétele

Paraczky László felvétele

− Régi álmunk, hogy a község területén valamiképp kihasználjuk a nagy lehetőségeket rejtő termálforrásokat, most végre lehetőség adódott, hogy meglássuk, hogyan is néz ki mindez. Az előző időszakban beszéltünk arról, hogy a termálkútnak köszönhetően újra működni fog a hotel, és Szenttamás is bekerül az ország gyógyfürdővel rendelkező városai közé. Örülük annak, hogy egy lépéssel közelebb kerültünk mindehhez, és remélem, hamarosan hozzálátunk az épület tervezéséhez. A szálloda tulajdonosa szerint folynak a megbeszélések a tervezőcégekkel a műszaki dokumentáció elkészítéséről, ezután az önkormányzat köteles lesz a törvénynek megfelelően engedélyt adni az építkezéshez, és bízok abban, hogy a munkálatok már az idén megkezdődnek – mondta Radivoj Debeljački.

Nagy Sándor, a hotel tulajdonosa elmondta, hogy a munkálatok a tervezettnél valamennyivel lassabb ütemben haladtak, de a végső célt maradéktalanul sikerült elérni.

− Nem terveztük, hogy a fúrási munkálatok elhúzódnak, az elsődleges terv ugyanis három hónap volt. Ezer méter után további 200 métert fúrtunk, és sokkal jobb minőségű vizet kaptunk, mint amire számítottunk. Emellett metánt is találtunk, így áramról is gondoskodhatunk. Elégedettek vagyunk a víz 60 fokos hőmérsékletével, és azzal is, hogy percenként megközelítőleg 500 liter tör a felszínre. Úgy gondolom, hogy idén elkezdjük a munkálatokat, a kültéri és fedett uszoda telke már megvan, szerintem két év múlva elkészülhet a létesítmény – magyarázta a tulajdonos.

Nagy Sándor hozzátette, a feltörő vizet még nem elemezték, két- három nap múlva lesznek pontos eredmények, és ekkor majd eldől, hogy gyógyvízről, vagy termálvízről van-e szó. Ettől függ ugyanis, hogy Szenttamáson az előttünk álló években rekreációs vagy pedig gyógyvizes medencék épülnek-

Nyitókép: Radivoj Debeljački és Nagy Sándor a termálvizes kútnál (Paraczky László felvétele)