2024. július 13., szombat

Tűnj ki a tömegből!

Képzést tartottak a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ szervezésében Újvidéken

A Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ szervezésében szombaton Újvidéken képzést tartottak Tartalomgyártás – így tűnj ki a tömegből címmel. Az előadást Tóth Kalocsai Krisztina kommunikáció- és médiaszakértő, a Social Trick PR vállalat alapítója tartotta. A képzésen az érdeklődők egyebek mellett megismerkedhettek a közösségi média fontosságával, üzleti szempontból megközelítve, a közösségi médiafelületek sajátosságaival és célközönségével, a tartalomgyártás alapjaival.

A szakértő elmondta, hogy az online világ nemrég tört be az életünkbe, mára már az időnk jelentős részét az interneten töltjük.

– Az internet térhódításával a szokásaink is átalakultak. Azok, akik későn reagálnak a kor újításaira, elveszíthetik piaci előnyeiket. A közösségi média az internet keretén belül egy nagyon hasznos eszköz arra, hogy a vállalkozások, a cégek vagy szervezetek megtalálják a számukra fontos célközönséget. Tehát a közösségi médián megmutathatják magukat, tevékenységüket, illetve növelhetik az eladási mutatóikat. A Facebook például a harmadik, leginkább látogatott weboldal a világon, eljut az internetfelhasználók 40 százalékához. Az ott közölt hirdetésekkel 2,03 milliárd ember érhető el. A közösségi média tehát egy globális, hirdető felületté nőtte ki magát – fejtette ki Tóth Kalocsai Krisztina.

Rámutatott arra, hogy a közösségi médiakezelés tulajdonképpen a digitális írástudásnak a része, viszont óriási különbség van aközött, hogy személyes célokra használjuk ezeket a felületeket, vagy szeretnénk elérni valamilyen üzleti célt – például betörni egy új piacra, új ügyfeleket szerezni…

– A médiakezelés komoly stratégiát igényel. Először is meg kell találni a célközönséget, azt a réteget, akiket érdekelnek tartalmaink, a termékeink, és potenciális vásárlóink lehetnek. Ha nem gyártunk olyan tartalmat, ami az embert három másodperc alatt megragadja, akkor nem fogjuk elérni a célunkat, vagyis nem fogjuk megtalálni a megfelelő célközönséget – hallottuk.

A szakértő hangsúlyozta, hogy a vásárló négy fázison megy át, miközben valamilyen terméket vagy szolgáltatást vásárol. – Az első a figyelemfelkeltés, fontos ugyanis, hogy a vásárlók megismerjék a termékeinket. A második az érdeklődés kialakítása, a harmadik a vágykeltés, tehát a vásárlónak éreznie kell, hogy szüksége van erre a termékre, szolgáltatásra. Az utolsó fázis a cselekvés. Ez nem egyik napról a másik napra történik, főleg ha nagyobb értékű tárgyról vagy szolgáltatásról van szó. A közösségi médiában sem egyik napról a másikra történnek a csodák, hanem hosszú hónapok kemény munkájával fognak eljutni a cégek oda, hogy bevételre tegyenek szert – hangzott el az előadáson.

 

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele