2024. június 24., hétfő
VÁLASZTÁSOK 2023

Az épület és a telek is a pancsovai magyaroké

Rancz Károly, a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület elnöke, illetve a Vajdasági Magyar Szövetség helyi elnöke reményei szerint prioritás lesz a délbánsági magyarság művelődési élete, és be tudják majd fejezni az épületet hamarosan. A pancsovai Petőfi Sándor MME épülete már egy éve felújítás alatt áll, és várhatóan az év végéig újra tető alá kerül. Rancz Károly éppen ezeket a felújító munkálatokat tekintette meg ma többek között Kovács Elvira, a VMSZ alelnökével, parlamenti képviselőjével, valamint Pintér Anna-Mária tartományi képviselővel, Pirkov Ilija tartományi képviselővel és Lálity Urbán Emese államtitkárral.

Rancz Károly lapunknak elmondta, hogy egy hosszadalmas folyamat előzte meg a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület épületének felújítását, de mint mondta egy éves körülményes folyamat után, miután állami tulajdonból városi tulajdonba került az épület alatti telek, ma már az egyesület nem csak az épülettel, de a telekkel is rendelkezik. Megtudtuk, a munkálatok előtt az egyesület utcájának felújító munkálatait kihasználva, amikor új utcai vezetékeket fektetett le a város, az egyesület épülete is új közmű- és kommunikációs vezetékeket kapott, illetve új parkolóhelyet, míg az áram- és a kommunikációs vezetékek pedig a föld alá kerültek.

Rancz Károlytól megtudtuk, hogy miután az építkezés során több törvényelőírásnak meg kell felelni, egy évük várakozással telt el, a Magyar Nemzeti Tanácstól kapott 19 millió dinár majdnem fele pedig különböző illetékekre, adóra, járulékokra, engedélyekre ment el. Néhány hónappal ezelőtt láthattak csak neki az effektív munkálatoknak. Mindenek előtt bontással kezdték azt. A telek hátsó részében levő objektumok bontását végezték el, illetve szállíttattek el több mint 30 teherautónyi építési hulladékot, hogy pincét alakíthassanak ki, illetve felépítsék az új konyhahelyiséget. A telek hátsó részében kezdték meg a munkálatokat, azóta azonban már megkezdték az utcai rész bontási munkálatait is, lekerült a tetőszerkezet is az épületről, majd felújították a falakat, és új mennyezetet kapott az objektum a napokban. Megtudtuk, ezekre a külső, építőmunkálatokra, lesz elég pénzük, ám a belső munkálatok folytatására, további támogatásra számítanak, mint mondta, reméli az MNT, illetve az anyaország is felismeri majd a délbánsági magyarság igényeit.

A VMSZ csapata tegnap megtekintette Sándoregyházán a Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület székházát is, ami néhány évvel ezelőtt került az egyesület tulajdonába, és ma magyarházként működik.

Nyitókép: Ótos András fotója