2024. május 30., csütörtök

Szemelvények az utolsó interjúkból és nyilatkozatokból

Lapunk szeptember 16–17-i számában jelent meg Pásztor István egyik utolsó interjúja, ebben a migrációs válság témáját jártuk körbe. Néhány nappal később, szintén a migránsválság ügyében, a Pannon tv-nek nyilatkozott, ezt követően már nem szerepelt a médiában.

A Magyar Szónak adott interjújában elsősorban az élhető szülőföld aspektusából közelítette meg a témát, abból a perspektívából, amelyiket az elmúlt több mint egy évtizedben saját és a Vajdasági Magyar Szövetség tevékenysége alapjaként hangsúlyozott. „Az igazság az, hogy hiába építjük meg a Szeged–Szabadka vasútvonalat, hiába utazhatunk majd 65 perc alatt Szabadkáról Belgrádba, hiába nyílik meg itt egy teljesen másfajta perspektíva, ha a mindennapjainkat nem tudjuk normálisan élni. Akkor ez az egész, az összes fejlesztés értelmét veszíti” – fogalmazott másfél hónappal ezelőtt Pásztor István.

– Nekünk mindannyiunknak az a feladatunk, hogy azt, amit választási programként megfogalmaztunk, amihez a felhatalmazást kértük, és amiben megállapodtunk, megpróbáljuk megvalósítani. A migrációval kapcsolatban a VMSZ-nek 2015-től napjainkig egyértelmű az álláspontja. Az összes, a Szerb Haladó Párttal eddig megkötött koalíciós megállapodásnak kitétele volt a migrációval kapcsolatos álláspontunk, mint közös vállalás. Tudom, hogy a terep, amire akár ezzel a beszélgetéssel rálépek, életveszélyes, de ha az ember nem így jár el, akkor a mindennapjaink még durvábbá válnak. Nincsen sem magyarázkodni valóm, sem vesztenivalóm, mert amit akarok, az a jó. Ez nem magyar ügy, ez Szerbia összes polgárát érinti, kit jobban, kit kevésbé. Én a továbbiakban is keresem a köztársasági elnököt. A korábbiakban kialakított viszonynak köszönhetően úgy tudunk ezekről a témákról beszélgetni, hogy nem szükséges bizonygatni annak a tényét, hogy az ember nem akar rosszat – osztotta meg lapunkkal gondolatait Pásztor István, aki azt is kiemelte, hogy a társadalom eróziója senkinek nem érdeke.

Másnap még részt vett a Petőfi-bélyeg belgrádi ünnepélyes bemutatóján is. Ez volt egyik utolsó közszereplése (Ótos András felvétele)

Másnap még részt vett a Petőfi-bélyeg belgrádi ünnepélyes bemutatóján is. Ez volt egyik utolsó közszereplése (Ótos András felvétele)

Május közepén a tavalyi népszámlálás nemzetiségi adatait elemezte a Magyar Szónak nyilatkozva Pásztor István: „A szerbiai politika eszközeinek az alakításakor arra kell törekednünk, hogy az itthon maradás vállalható opció legyen a jövőjüket tervező polgárok számára. Ezt úgy tudjuk elérni, ha az itteni költségvetési forrásokat és lehetőségeket maximálisan kihasználjuk, valamint úgy politizálunk, hogy a magyarokat nem bántják, hanem megbecsülik és felnéznek rájuk. Emellett az is fontos, hogy a különböző nemzetpolitikai eszközöket úgy alakítsuk, hogy ezt a vonulatot erősítsük. Ez történt például a Prosperitati Alapítvánnyal.” Mint arra rámutatott: „Nem a lelkek száma határozza meg a teljesítményt, hanem a lelkek nagysága. Az ember nem örül a számoknak, ám azt látom, hogy rengetegen vannak olyanok, akiket nem bénítanak meg, hanem végzik a dolgukat, mint ahogyan azt eddig is tették.”

– Értékelésem szerint a VMSZ mindent megtett, amit megtehetett, kezdve az emberek megélhetését segíteni hivatott intézkedésektől és a gazdaságfejlesztési programtól az infrastrukturális projektumokon át az oktatási és kulturális támogatási programokig. A számokat úgy is lehet értelmezni, hogy ha mindez nem lett volna, ha a vajdasági magyar közösségnek nem lenne a VMSZ-hez hasonló, legitim politikai képviselete, akkor még kevesebb magyart sikerült volna megtartani. Ez nem azt jelenti, hogy hibátlanok vagyunk, vagy egyes lépések tekintetében nem lehetett volna többet tenni – fogalmazott az idén májusban Pásztor István.

Szeptember 22-én Pásztor István részt vett Belgrádban a Magyar Szó Lapkiadó Kft., a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ (VM4K), a Magyar Szó Forum Nyomdája, és a Szerbiai Posta együttműködésének köszönhetően forgalomba bocsátott Petőfi-bélyeg ünnepélyes bemutatóján. Az egybegyűltekhez szólva a szerb–magyar kapcsolatok tízéves felfelé ívelésére helyezte a hangsúlyt. Mint mondta, korábban elképzelhetetlennek számított egy hasonló kezdeményezés megvalósulása, és a környező országokban, ahol ma is él magyar nemzeti közösség kisebbségben, még mindig annak számít. A Magyar Szó Lapkiadó Kft., annak Forum Nyomdája és a Szerbiai Posta között kialakult bizalom, együttműködés olyan értéket képvisel, amely szélesebb távlatban tanúskodik a magyar–szerb kapcsolatok pozitív irányú változásáról is, arról, mit sikerült mára megvalósítani e téren – mutatott rá Belgrádban Pásztor István.

Nyitókép: Szeptember 21-én a tartományi képviselőház kabinetjében kínai küldöttséget fogadott (Ótos András felvétele)