2024. május 30., csütörtök

Több szerb politikus is részvétét fejezte ki

– Megdöbbenve fogadtam a hírt, hogy rövid betegség után elhunyt Pásztor István, a Vajdasági Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke – közölte Igor Mirović tartományi kormányfő. Részvétét kinyilvánítva a hozzátartozóknak és a vajdasági magyaroknak felelevenítette, hogy a kilencvenes évektől együtt koptatták a képviselői padokat, majd az utóbbi nyolc évben Vajdaság fejlesztésének céljával dolgoztak együtt.  

Pásztor István a szerb nép barátja és tisztelője, a vajdasági magyar közösség nagy vezetője volt, fogalmazott a tartományi kormány elnöke.

A Vajdasági Autonóm Tartomány Képviselőházának közleményében az olvasható, hogy örökké hálásak lesznek azért a bölcsességért és odaadásért, amelyet Pásztor elnök úr szakadatlanul tanúsított a képviselőház élén. Távozása óriási veszteség nemcsak számukra, hanem a Szerb Köztársaság politikai és parlamenti életében is.

Ivica Dačić külügyminiszter őszinte részvétét fejezte ki Pásztor István halála kapcsán családjának és a Vajdasági Magyar Szövetségnek.

– Pásztor István bölcsességével és nagy energiájával az összefogáson és összetartozáson keresztül vezette a szerbiai magyar nemzeti közösséget, ez pedig történelmi hagyatéka – közölte Ivica Dačić.

Közleményben fejezte ki részvétét Pásztor István családjának, a Vajdasági Magyar Szövetségnek és a párt szimpatizánsainak a szerbiai emberi- és kisebbségi jogok és társadalmi párbeszéd minisztériuma.

– Pásztor István távozása nagy veszteséget jelent a magyarság és az egész Szerb Köztársaság politikai és társadalmi életére nézve. Politikai tevékenysége kitörölhetetlen nyomot hagyott a demokrácia fejlődése, az állami intézmények hatékony működése, valamint a kisebbségi politikai működés tekintetében – írja a közleményben.

Dr. Vladimir Orlić, a köztársasági parlament elnöke is részvétét fejezte ki Pásztor István halála kapcsán családjának, barátainak, kollégáinak és tisztelőinek is.

– Mély szomorúsággal fogadtam Pásztor István halálának hírét, aki felelősségteljes és elkötelezett volt a politikai elképzelései iránt és ezirányban mindig nemes és tisztességes ember volt, aki őszintén szerette Szerbiát, mint a mi közös otthonunkat, örült minden sikerének, amihez személyesen is nagyban hozzájárult – írta Vladimir Orlić.

Hozzátette, hogy Pásztor István a tudásával, tapasztalatával és tevékenységével kitörölhetetlen nyomot hagyott a politikai életben.

– A fáradhatatlan munkájának köszönhetően közösen építettük a szerbek és a magyarok közti bizalmat és barátságot. A magyar közösség iránt mutatott elkötelezettsége, valamint a Szerbián belüli együvétartozás erősítéséhez való hozzájárulása a legszebb vívmányaiként maradnak fenn, amelyért kitartóan küzdött és amit az elkövetkezőkben is követni fogunk. Nyugodjon békében! – fogalmazott a házelnök.

Miloš Vučеvić védelmi miniszter is részvétet nyilvánított Pásztor István családjának, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi képviselőház elnökének halála kapcsán.

Úgy fogalmazott, hogy a szerb nép nagy barátja távozott az élők sorából, és hogy megtiszteltetés volt számára, hogy megismerhette, és együttműködhetett vele.

Ana Brnabić kormányfő is csatlakozott a részvétnyilvánítók sorához.

– Megdöbbenéssel fogadtam Pásztor István kollégám váratlan eltávozásának hírét, a szerb kormány és jómagam nevében is részvétemet fejezem ki a családjának, a barátainak és a munkatársainak is – áll a kormányfő táviratában.

– A hosszú évekre visszanyúló politikai tapasztalatával elkötelezetten küzdött a vajdasági magyarság jogainak érvényesítéséért és vitathatatlanul hozzájárult a napjainkban élvezett helyzetük kiharcolásához, valamint Vajdaság fejlesztéséhez is. Egy olyan ember távozott el körünkből, akinek tevékenysége a Szerbia és Magyarország közötti jelenlegi közeli kétoldalú kapcsolatok tekintetében is látható. Hiányozni fog a lelki ereje, a bölcsessége, amelyekkel minden közös feladatunk és tevékenységünk során szembesültünk, amiket az országunkért és polgárainkért tettünk – írta Ana Brnabić a táviratában.

Nyitókép: Ótos András archív felvétele