2024. május 26., vasárnap

A közúti határátkelő állandó nyitvatartására és megfelelő parkoló kialakítására lenne szükség

Az oktatásügyet szabályozó törvénycsomag módosítási javaslatait is támogatják

A szerb parlament képviselői kedden 60 napirendi pont megtárgyalásával folytatták munkájukájukat. Újvári Zsombor, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselőcsoportjának nevében tett fel kérdést az ülésen.

Az INGÁZÓK PROBLÉMÁIRA HÍVTA FEL ISMÉT A FIGYELMET

A képviselő először is kitért arra, hogy a parlamentben többször felmerült a szerb-magyar határszakaszon való átkelés problematikája. Elmondta, hogy a Horgos-Röszke autópálya-határátkelőn a bővítési munkálatok a végéhez közelednek, azonban az ezzel párhuzamos közúti határátkelőn továbbra is problémákkal néznek szembe a naponta ingázó dolgozók és tanuló diákok. 

Az említett Horgos-Röszke 2 határ csupán 7-től 19 óráig dolgozik, így azok, akiknek a munkaidejük nem engedi meg, hogy ezen időszakon belül közlekedjenek, a nagyhatárt kell, hogy használják gyalogosan vagy biciklivel, amely egyáltalán nem biztonságos. Újvári Zsombor kitért arra is, hogy sokan két autóval oldják meg a napi ingázást. Egyiket a határ szerb oldalán hagyják, ám itt nincsenek meg a kellő feltételek a járművek szabályos és biztonságos leparkolásához.

Kérdései így arra vonatkoztak, milyen módon lehetne elérni a kishatár non-stop nyitvatartását, illetve lehetséges lenne-e egy szabályos, ellenőrzéssel ellátott parkoló kialakítása közvetlenül a Horgos 2 átkelő előtti, állami tulajdonban lévő területen.

NEMZETI OLVASÓKÖNYVEK ÉS KISEBBSÉGI AGGODALMAK

Újvári Zsombor hétfőn este is felszólalt a parlamentben az oktatásügyet szabályozó törvénycsomag módosítási javaslatairól. Mint mondta, a Vajdasági Magyar Szövetség számára nagyon fontos a terület, és a parlamenti képviselői támogatni fogják mind a négy napirendi pontok között szereplő jogszabály elfogadását. 

Kiemelte, fontosnak tartják, hogy az osztályok létszáma a jogszabályi módosítás szerint maximum 28 főre módosulna, mert ez pozitív változásokat hozhat. Köszönetet mondott a minisztériumnak, hogy az évek során engedélyezte a kisebbségi közösségeket illetően a 15 főnél kevesebb diákot számláló, kis létszámú osztályok megnyitását. 

Mint mondta, támogatják azt az elképzelést is, hogy több pedagógust, pszichológust alkalmazzanak az oktatásügyi intézményekben, de felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy ennek végrehajtásánál oda kell figyelni a részarányos foglalkoztatás kritériumaira is. 

A nemzeti olvasókönyvek ügyéről is beszélt, úgy fogalmazva, hogy meg kell világítani azokat a kérdéseket is, amelyek a nemzeti közösségek tagjai részéről szóba kerülhetnek ezzel kapcsolatban és a nemzeti identitás veszélyeztetésére vonatkoznak, de mindettől nem kell tartani.
 

Nyitókép: Képernyőfelvétel