2024. május 29., szerda

Kétmillió euró a költségvetésből a Szent Száva templom építésére

A költségvetési tartalékból újabb 4,5 millió eurót, azaz 531 millió dinárt utalnak át az ortodox egyháznak, határozott Szerbia kormánya szeptember 14-i ülésén. Az összeg tekintélyes részét a Szent Száva templom építésének folytatására fordítják – jelenti a Nova honlapjára hivatkozva a 021.rs.

Ugyanezen az ülésen 17,7 millió dinárt szintén elkülönítettek a Belgrádi Főegyházmegye számára a Boldogasszony Székesegyház Marianum komplexum felújítására és megvalósítására.

A költségvetési tartalékból az ortodox egyház legutóbb ez év júniusban kapott támogatást, amikor is mintegy 472 millió dinárt különítettek el a Szent Száva templom felújítására.

Nem eléggé ismert, hogy az elmúlt években Szerbia kormánya mennyi pénzt juttatott a Szent Száva templom építésére, azonban a média a hivatalos közlöny alapján 2017 és 2022 között 68 millió eurót számolt össze.

Aleksandar Vučić államfő 2020 augusztusában azt nyilatkozta, hogy az ország az előző három évben 34 millió eurót fektetett a templom megépítésébe. Ugyanakkor kijelentette, hogy a munkálatok még az év októberéig befejeződnek, ez azonban nem történt meg. Ezt követően 2021-ben, 2022-ben és most 2023-ban is újabb injekciókat kapott a hatalmas belgrádi templom.

Egy nemrégi adat szerint a templom építése eddig 72 millió eurót emésztett fel.

Nyitókép: 021.rs