2024. április 25., csütörtök

Egyre idősebben önállósulnak a fiatalok

A szerbiai, de a régióbeli fiatalok is csak a negyedik évtizedbe lépve hagyják el a szülői házat. Serdülőként sokan szeretnének önálósodni, de 18 éves koruk után ez nehezen megy számukra. A problémáról Milica Mutavdžić, a belgrádi Emberi Jogi Központ munkatársa beszélt a Szerbiai RTV-nek.

A szakember kiemelte, hogy a jelenlegi trendek csak tovább rontottak a fiatalok önállósodásán. Szerinte a fiatalok általában hátrányos helyzetben vannak, ami közvetlenül összefügg gazdasági helyzetükkel és foglalkoztatásukkal.

– A fiatalok kétharmada a szüleivel él, és nagyon későn válnak függetlenné EU-s társaikhoz képest. Az adatok azt mutatják, hogy a fiatalok átlagosan 31 évesen válnak függetlenné – magyarázta Mutavdžić, aki hozzátette, hogy a fiatalok átlagkeresete 16 százalékkal alacsonyabb az országos átlagjövedelemtől, és a bevételük a legtöbb esetben nem fedi a minimális fogyasztói kosár értékét sem. Mint mondta, sokan munkanélküliek, vagy ha munkaviszonyba állnak, kénytelenek két vagy három munkahelyen dolgozni, hogy fenntartsák magukat.

Az Eurostat adatai szerint a horvát fiatalok csak 33 éves koruk után döntenek az önálló élet mellett. A svéd ifjak viszont átlagosan 19 évesen hagyják el a szülői házat.

Nyitókép: (Illusztráció: pixabay.com)