2024. május 26., vasárnap

Óvatosan a gázpalackokkal!

A gázpalackokat a háztartásban és a gazdaságban is használják, de sokan fűtenek is azokkal. A meghibásodás vagy a szakszerűtlen használat miatt azonban gyakoriak a balesetek – írja a Szerbiai RTV. Ugyanitt felhívják a figyelmet a szakemberek tanácsaira is: a polgárok hivatalos értékesítési pontoknál vásároljanak gázpalackokat és vegyék el a számlát. Ez ugyanis jótállásként szolgál arra, hogy megfelelően töltötték meg a palackokat – teszik hozzá.

Kiemelik: nem szabad olyan gázpalackot használni, amelyen a 2008-as év szerepel, és nincs rajta más jelzés. A megfelelő palack szelepén műanyag kupakkal, utasítással, pecséttel kell ellátni a gyártási számot, a gyártási évet és az ellenőrzések évét. A tanúsítványt tíz évre adják ki.

Vlada Bogićević, az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium veszélyes áruk szállításával foglalkozó főosztályának munkatársa elmondta, hogy tíz év elteltével a palackozó üzem nem töltheti meg a gázpalackot. Köteles egy erre feljogosított laboratóriumba küldeni azt, az illetékes szerveken keresztül. Ott eltávolítják és kicserélik a szelepet, a palackban maradt gázt kiürítik, ellenőrzik a nyomását és új pecsétet tesznek rá.

Hozzátette: minden alkalommal, amikor kicserélik a palackot, ki kell cserélni a szelep gumiját is. Különös figyelmet kell fordítani a palackot a készülékkel összekötő cső állapotára is. A statisztikák azt mutatják, hogy a palackrobbanások felét a nem megfelelő minőségű csővezeték okozza – mondta a szakember.

Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy országunkban is virágzik a gázpalackok internetes értékesítése, sokszor lakcímre is kiszállítják azokat. Különösen óvatosnak kell lenni, és olyan számlát kell kérni, amely igazolja, hogy a palackot bejegyzett üzemben töltötték – hívta fel a figyelmet a veszélyekre Bogićević.

Nyitókép: (Illusztráció: pixabay.com)