2024. május 20., hétfő

Trg je naš

Predat je novi glavni trg u Malom Iđošu i renovirani kulturni centar

Centar Malog Iđoša je u poslednjem periodu prošao kroz jednu veoma ozbiljnu promenu. Naselje je dobilo novi glavni trg, pozorište je renovirano, a stari dom zadruge, koji danas služi kao društveni i kulturni centar, je renoviran i obnovljen. Brojni noviteti su predati u subotu u okviru ciklusa književnih manifestacija „Heđeši LITERAtura”. Primopredaju je svojim prisustvom počastio i Arpad Janoš Potapi, državni sekretar vlade Mađarske zadužen za nacionalnu politiku, koji je medijima rekao da je mađarska država od početka podržavala ideju meštana.

– Vojvodina obično igra istaknutu ulogu u kulturnom životu Mađara preko granice. Mnogo je udruženja koja su, kako u prošlosti tako i u sadašnjosti, uvek prisutna na kulturnim manifestacijama, definišu kulturni život Mađara, upravljaju i koordiniraju njime. I u tom pogledu stanovnici Malog Iđoša igraju istaknutu ulogu, osnovali su 50-ih godina 20. veka kulturni dom, Društveni i mađarski kulturni centar „Petefi Šandor”, koja je bila važna institucija ne samo za Mali Iđoš, već i za Mađare u okruženju. Izgubili su ovu zgradu 2000. godine, i posle duge borbe uspeli su da je povrate. Tada je odlučeno da se renovira. Vlada Mađarske je podržala ideju, i uz donaciju od 548 miliona forinti obnovljena je cela zgrada iznutra i spolja. Biblioteka je dobila novu lokaciju, civilne organizacije, organizacije mladih, motociklisti na primer, a ovde su svoj dom našle i druge organizacije, rekao je državni sekretar. On je rekao i da su kulturni centar i novonastali trg posebno dobre lokacije za organizovanje manjih i većih manifestacija.

Arpad Janoš Potapi drži svoj pozdravni govor (Foto: Janoš Lakatoš)

Arpad Janoš Potapi drži svoj pozdravni govor (Foto: Janoš Lakatoš)

– Nadamo se da će ovaj kulturni centar zaista biti kolorit za ovo naselje, rekao je Janoš Arpad Potapi.

Balint Juhas, predsednik skupštine opštine Mali Iđoš, govoreći na svečanoj primopredaji rekao, da je zajednica već uzela u posed novi kompleks zgrade.

– Ovo nije samo investicija, realizovan projekat, već i simbol. Simbol je izdržljivosti, snage zajednice i sposobnosti obnavljanja. Zgrada je bila veoma dugo u zapuštenom stanju pre nego što smo je vratili u vlasništvo zajednice. Trenutno je u vlasništvu opštine i koristi ga lokalna zajednica. To je simbol snage zajednice, jer zajednica koja može da sprovede ovakav projekat, je jaka zajednica. Veoma je važna činjenica da je praktično svaki kutak zgrade u ovom trenutku već u upotrebi. Naš je jedan od najboljih plesnih ansambala u Vojvodini, sa značajnim budućim naraštajem, a sada imaju i dostojnu prostoriju za probe i garderobu. Pored toga, ovde se doselila i naša biblioteka sa oko 20.000 knjiga, a dom je dobila i umetnička kolonija „Imre Devič”, koja ima 60 godina dugu istoriju, kao i građanske organizacije i omladinski klub. U naselju smo napravili centralni prostor gde se mogu održavati događaji. Pozivam stanovnike Malog Iđoša i okoline da nasele i koriste ovaj prostor, rekao je Juhas. On je dodao, da je trg u proteklih nekoliko nedelja već obezbedio mesto za nekoliko manifestacija, i da se nada da će se tako nastaviti i ubuduće. Kompleks zgrade obuhvata pozorište sa 300 mesta, koje je potpuno renovirano. Predsednik je rekao i da je projekat u potpunosti finansirala vlada Mađarske.

– Važna je činjenica, da možemo da računamo na Vladu Mađarske od 2010. godine. Oni slušaju lokalne prioritete i čuju glasove mađarskih zajednica preko granice. Želeo bih da se zahvalim predsedniku Ištvanu Pastoru, koji je prihvatio ovaj projekat od početka, i, naravno, vladi Mađarske na pružanju sredstava. 2009. godine vratili smo zgradu, i uz pomoć Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine započeli renoviranje bine i scenske tehnike, a mobilisali smo i sopstvena sredstva. Međutim, da bi se trg i kompleks zgrada mogli ovako sveobuhvatno i ovako kvalitetno renovirati, za to je bila potrebna podrška vlade Mađarske, rekao je Juhas.

Nyitókép: Potapi i Juhas na primopredaji kompleksa zgrade (Foto: Janoš Lakatoš)