2024. május 20., hétfő

A művészet és a bor verhetetlen páros

Új rendezvénnyel gazdagodott Zenta

A bor és a művészetek kapcsolata évszázadokra tekint vissza. A nagyvilágban komoly hagyománya van az olyan művészeti megmozdulásoknak, amelyek során a kiállított alkotásokban való gyönyörködés mellett a közönség a kiváló minőségű szőlőnedű ízlelgetésében, kortyolgatásában is elmélyedhet. Ilyen élményben lehetett részük azoknak a zentaiaknak, akik pénteken este ellátogattak a Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete és a Városi Kisgaléria közös programjára, amely Élvezzük a bort és a művészetet! elnevezéssel indult útjára a városháza kupolája alatt. A közönség Somorai Renáta muzslyai származású képzőművész egy héttel korábban megnyitott kiállításának a képeit nézegethette, és közben az idei Tiszavirág Fesztivál borát, a horgosi Bálint-borászat Tévedő Királynőjét kortyolgathatta, Laki Ákos szaxofonművész és Varga Ágota zenész és énekesnő produkciója közben. A már önmagában is hangulatos estét a rendezvény helyszínének megvilágítása tette még egyedibbé Bodó Zoltán irányításával.

Laskovity Kornél, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy elsősorban a jószomszédi viszonyból fakadt az ötlet, és már a Városi Kisgaléria megnyitója előtt arról beszélgettek a képtár vezetőivel, hogy milyen közös projekteket tudnának létrehozni.

– Mivel az irodánknak és a galériának is egy impozáns történelmi épület ad otthont, elképzeltük, hogyan lehetne a helyszínt egy hangulatos rendezvénytérré átalakítani, a képzőművészeti alkotásokat pedig mindenki számára megtekinthetővé tenni anélkül, hogy a látogatók betérnének a galériába. Turisztikai szervezetként számunkra lényeges, hogy történjen valami a városban – hangsúlyozta az igazgató, aki elmondta azt is, hogy jövőre több hasonló helyszínt is be szeretnének lakni ilyen módon, így bemutatnák a város épített örökségét. Laskovity Kornél azt reméli, hogy hagyományt teremtenek az új rendezvényükkel.

Gubik Korina, a Városi Kisgaléria egyik vezetője elmondta, hogy egy kis szünetet követően jövő nyárig rendszeresen szerveznek kiállításokat. Így október 13-tól a külföldön is ismert budapesti kortárs képzőművész, Fábián Zoltán alkotásait tekinthetik majd meg a zentaiak, novemberben Monyov Glória zentai szobrász, decemberben pedig Jasminka Čolić belgrádi szobrász alkotásait állítják ki a képtárban.

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele