2024. június 14., péntek

Mohammad Mokhbert nevezték ki ideiglenes iráni elnökké

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah hétfőn jóváhagyta Mohammad Mokhber első alelnök ideiglenes elnöki kinevezését, és ötnapos országos gyászt rendelt el a helikopterszerencsétlenségben elhunyt Ebrahim Raiszi államfő halála miatt.

– Az iráni nép igaz és fontos szolgáját vesztette el, akit egyes gonosztevők hálátlansága sem tántorított el az állandó munkától – olvasható az ajatollah közleményében.

Az IRNA iráni állami hírügynökség továbbá azt jelentette, hogy a szerencsétlenségben szintén meghalt Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter hivatalát addigi helyettese, Ali Bakeri-Káni veszi át.

Az iráni törvények értelmében Mokbarnak – aki, akárcsak a néhai államfő, Hamenei bizalmi emberének számít – 50 napja van az új elnökválasztás lebonyolítására, melyet eredetileg 2025-re terveztek.

Mindeközben a Taszním iráni félhivatalos hírügynökség az iráni Forradalmi Gárda bejelentésére hivatkozva azt közölte, hogy Raiszit kedden temetik el az északnyugat-iráni Tebríz városában. Hivatalos forrásokra hivatkozva hozzátette, hogy a szerencsétlenül járt helikopter többi utasát szintén Kelet-Azerbajdzsán tartományban helyezik végső nyugalomra.

A helikopteren utazott Tebríz egyik ismert vallási elöljárója (imámja) is, aki a hírügynökség értesülése szerint a szerencsétlenség után még körülbelül egy óráig életben volt, és ő értesítette az elnöki hivatalt az incidensről.

Az utasok között volt továbbá Kelet-Azerbajdzsán tartomány kormányzója is. A helikopteren emellett háromtagú személyzet és az iráni Forradalmi Gárda két tagja utazott.

A baleset vasárnap délután történt a tartomány Varzekán nevű körzetében.

A szerencsétlenség miatt a nap folyamán részvétét fejezte ki Recep Tayyip Erdogan török elnök is, azeri hivatali partnere, Ilham Aliyev pedig, aki vasárnap még találkozott Raiszival, mély megdöbbenésének adott hangot.

Iráni hivatalos források egyelőre nem közölték a szerencsétlenség okát, vasárnap este azonban Ahmad Vahidi belügyminiszter azt mondta, a helikopter vélhetően a rossz időjárási körülmények miatt került bajba, az iráni állami televízió pedig ugyanezt jelentette a halálhír közzétételekor.

Abdollahián elődje, Mohammed Dzsavád Zaríf egy hétfői interjúban a szerencsétlenség legfőbb okozójának az Egyesült Államokat nevezte, szerinte ugyanis a Washington által Teheránra rótt szankciók miatt Irán régóta nem tudja megfelelően fejleszteni légi járműveit, a többi között az új alkatrészek vásárlása is nehézségekbe ütközik.

Nyitókép: CNN felvétele