2024. május 19., vasárnap

Városnapi programok mindenkinek

Szabadka ma ünnepli a város napját. Teszi ezt annak apropóján, hogy 1779-ben Mária Terézia szabad királyi város rangot adományozott a településnek, és ezt a város életében fontos döntést szeptember elsején hirdették ki Szabadkán. A városnap alkalmából az idén is megtartják a városi képviselő-testület díszülését, de a város több intézménye is alkalmi programokkal veszi ki részét az ünneplésből, ugyanakkor a település központjában kirakodóvásár várja az érdeklődőket, illetve három este három koncertre is sor kerül. A városnapi programok sora már az elmúlt hétvégén, a Szabadkai Félmaratonnal megkezdődött, míg szerdán a Zsinagóga udvarán a Bojana Stamenov Band koncertjével folytatódott.
A városi képviselő-testület díszülésére ma kerül sor. Az ülést az idén is a szabadkai fúvószenekar koncertje, valamint Szabadka zászlajának ünnepélyes felvonása előzi meg. Hagyományosan a díszülés keretén belül adják át a város elismeréseit is. A díszpolgári cím kitüntetettje Aleksandar Vučić, Szerbia köztársasági elnöke lesz, aki személyesen veszi át az elismerést, míg a Por Urbe díjat dr. Selymesi Nándor urológus szakorvosnak és az idén százéves születésnapját ünneplő Pelivan Cukrászdának adják át.
A város képviselői szombaton délelőtt meglátogatják a Szabadkai Közkórházban a város napján született csecsemőket.
A főtéren megrendezett koncertek sorát tegnap este a Szabadkai Szimfonikus Zenekar koncertje nyitotta meg. Ma 21 órától Saša Matić áll színpadra, míg holnap a magyarországi Piramis együttes klasszikusait élvezheti a közönség.
A Szabadkai Városi Múzeumban ma és holnap 10-től 18 óráig ingyenesen lesznek látogathatók A természet és az ember című természettudományi és A múlt rétegei című régészeti kiállítás, valamint a Vajdasági Magyar Képtár 1830–1930 állandó tárlata. Az állandó kiállítások mellett megtekinthető lesz még a Historizmus Szabadkán című tematikus kiállítás is, ahol a múzeum legújabb szerzeménye, Macskovits Titusz szabadkai építész építészeti szakirodalma is kiállításra kerül, illetve a Szabadkai Városi Múzeum legújabb tematikus tárlata is, amely a Duranci Kollekciót mutatja be, és amellyel Duranci Bela művészettörténész munkássága előtt tisztelegnek.
A szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület szervezésében szombaton a Szabadkai Városi Múzeumban megtartják a Muzsikáló udvar című zenei rendezvényt. Az eseményen fellép Lejić Petar, Hardi Emil, Faddi Lilla, Perčić Luka, Juhász Leona, Kávai Réka, Redler Gabriella és a Pro Musica Kamarakórus. A program 18 órakor kezdődik. A belépés díjtalan.
A város napja alkalmából a palicsi állatkertben is különleges programokkal várják a látogatókat. Mától vasárnapig a 12 évnél fiatalabb gyermekek ingyenesen léphetnek be az intézménybe. 10 és 18 óra között több állat etetését is figyelemmel kísérhetik a látogatók. Az amfiteátrum mellett 9.30 és 18.30 között műhelymunkát tartanak a gyermekek számára. A program az Üdvözlet az állatkertből címet viseli, és a résztvevőknek egy tematikus képeslapot kell megcímezniük, illetve egy üzenetet kell ráírniuk. A képeslapot az állatkert kijáratánál lévő postaládába kell dobni, és az néhány napon belül megérkezik a megadott címre.
A városnap alkalmából a Szabadkai Városi Könyvtár katalógustermében szeptember 5-én, kedden 18 órai kezdettel jeles hazai és külföldi írókról emlékeznek meg az ĺrók, akik nálunk jártak – visszatekintés című kiállítás keretein belül. Ünnepi beszédet mond Kozma Adrienn, a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatónője. A kiállítás szerzője Bognár Irén főkönyvtáros. Az est folytatásában 19 órai kezdettel Fleisz Rita főkönyvtáros Szabadka városának művelődési hagyatéka Lovas Ildikó ars poetikájában című előadását hallgathatják meg az érdeklődők.