2024. május 15., szerda

Sakkozók Oromon

A X. Oromi Sakkbajnokság és a II. Bujić Csaba Emlékverseny

Oromon a sakknak nagy hagyománya van, de szombaton úgy látszott, nem csak a oromiak szeretik ezt a sportot. Az agytekervényeket megmozgató, elgondolkodtató, logikán és taktikán is alapuló rapid versenyre szép számban jelentkeztek. Szinte mondhatni, hogy kortól és nemtől majdnem függetlenül, hiszen a gyerekektől az idősekig, lányoktól az idősebb férfiakig összesen negyvennyolcan neveztek be a rapid sakkversenyre, melynek tétje a győzelem, de leginkább a játék szeretete és a közösségi élmény volt. A szervezők közül a helybeli Olajos Győző mesélte el, hogy Bujić Csaba, egykori oromi fiatalember, sakkozó emlékének ajánlják a versenyt, és nagy örömmel tölti el, hogy ilyen sokan eljöttek a helyszínre, az oromi Tájház gyönyörű udvarára, ahol délután kettőtől az estébe hajlóan hódolhattak szenvedélyüknek a sakkozók.
– Tíz éve kezdtük el a versenyeket tartani, de előtte már pár évvel keddenként összejöttünk sakkozni. Ezúttal a versenyen rapid sakkot játszunk, ami tizenöt perc az egyik félnek és tizenöt a másiknak, azzal, hogy három másodperc bónuszt is ráteszünk, ami a digitális órákkal szépen megoldható. A játékosok a helybeliek mellett Magyarkanizsáról érkeztek, a bírónk, Farkas Tibor is onnan érkezett, de jöttek még Zentáról, Szabadkáról, Tornyosról, Felsőhegyről, Bajsáról is. A legjobbakat természetesen megjutalmazzuk, az első három serleget és könyvjutalmat kap, de a legfiatalabb és legidősebb sakkozót is díjazzuk– mondta Olajos Győző.
A játékosok közül a zentai Farkas Sándor a bajsaisakklubot képviselte.
– Gyerekkorom óta sakkozok, amit a nagytatámtól és édesapámtól tanultam meg. Később aztán méginkább nőtt az érdeklődésem és elkezdtem aktívan foglalkozni a sakkozással. Maga a sakk egy nagyon változatos játék, a kezdőpozícióból nagyon sok potenciális állás jöhet ki, ezért nagyon kifejlett elmélet van az egész játék mögött és sokéves tanulás, illetve gyakorlással lehet elsajátítani, de bárki kedvtelésből is űzheti – mondta Farkas Sándor, aki minden oromi versenyen jelen van.
A résztvevők szerint a hangulat mindig kiváló Oromon, ahol a sakkverseny ideje alatt találkoznak, beszélgetnek és jól érzik magukat, a nyerés mellett ez a legfontosabb számukra.
Az oromi sakkversenyen a zentai Vranić Ljubomir ért el legtöbb, azaz 6 pontot, a szintén zentai Farkas Sándorral együtt, így ők győzedelmeskedtek. Az adai Solymos Andrá mindössze fél ponttal maradt le, míg a 5 pontot többen is begyűjtöttek, kiérdemelve így a harmadik helyet. Ők pedig: Pilisi Lukács, Engi Zlatko, Berényi József, Kalmár Róbert, Nyilas László és Marković Miloš.

Nyitókép: Jenei Klementina felvétele