2024. május 21., kedd

A legkorszerűbb technológiák Magyarkanizsán

Hivatalosan is megnyílt az Oz Smart City

Szerdán ünnepélyes átadás tanúi lehettek a magyarkanizsai fiatalok a város szívében, az OZ Ifjúsági Otthonban, ugyanis Magyarkanizsa önkormányzata a Tudományos, Technológiai Fejlesztési és Innovációs Minisztérium támogatásával sikeresen megvalósította az OZ Smart City projektumot. Vladimir Radovanović segédminiszter és Jovan Milić tanácsadó, valamint Nebojša Drakulić, az újvidéki Tudományos Technológiai Park igazgatója jelenlétében Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere örömének adott hangot, hogy a húszmillió dináros fejlesztés sikeresen megvalósult Magyarkanizsán. Ebből az összegből számítástechnikai eszközök és bútorok beszerzését, belső átalakítást és felújítást, valamint az IT-központ weboldalának elkészítését valósították meg. Hogy valójában mit jelent ez a fiataloknak, ezt Ivanović Laura, az ifjúsági iroda koordinátora mondta el.

– Az OZ Smart Cityben egy hibrid elképzelés valósul meg. Itt kap helyet egy start up központ, ahol programozóképzéseket tartunk. Továbbá ide járhatnak be dolgozni olyan személyek, akiknek nem állnak rendelkezésére olyan technikai eszközök és lehetőségek, mint a 3D nyomtató vagy épp a nagyon erős, legkorszerűbb számítógépek. A fiatalok számára elérhetővé kívánjuk tenni azt az új trendet, amelyet az úgynevezett digitális nomád kifejezés takar: nem kell távolabbra menniük, hanem itthon, innen, az OZ-ból is tudnak dolgozni. Ugyanakkor a hely továbbra is funkcionál ifjúsági otthonként, az emeleten van egy chillzónánk is, most már mondhatjuk, hogy hibrid variáns lesz ezután ez a tér – mondta Ivanović Laura, az ifjúsági iroda koordinátora.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Fejsztámer Róbert polgármester is üdvözölte a fiatalokat, akiket az itthon maradásra buzdított, és elmondta, hogy az ifjúsági otthon most már minden lehetőséget megad a legkorszerűbb munkavégzésre.

– Köszönettel tartozunk a minisztériumi támogatásáért, hiszen a 24 millió dináros összköltségvetésű projektből 20 milliót ők finanszíroztak, a további 4 milliót az önkormányzat adta önrészként. Az olyan kisközösségnek, mint Magyarkanizsa, melynek nincs egyetemi városa, nagyon fontos, hogy hozzájuthassanak az itt élők olyan fejlesztési ötletekhez, szakmai háttérhez, melyet az egyetemi városok tudásközpontjai biztosítanak. Reményre és bizakodásra ad okot a most kiépített kapcsolat az újvidéki tudományos központtal. Nagy lehetőség a közösség számára ez a hely, hisz nem kell messzire utazni azért, hogy új technológiákkal ismerkedjenek meg, hanem itt, helyben is megtalálhatják azt a tudást és tapasztalatot, amit eddig csak nagy közösségekben kaphattak meg – mondta Fejsztámer Róbert.

Vladimir Radovanović, a miniszter segédje szintén a fejlesztések jelentőségét emelte ki.

– Hatványozottan fontos a kisközösségekben, a fiatalok körében az, hogy lehetőséget adjunk, és támogassuk a fejlesztéseket és a fejlődésre való törekvéseket. Külön öröm és megtiszteltetés, hogy éppen június 21-én avatjuk fel a 21. start up központot itt, Magyarkanizsán, ahol ez a hely a tettre kész, tanulni és dolgozni vágyó fiatalok számára ad lehetőséget a fejlődéshez. A fiataloké a jövő, nagy dolgokat hozhatnak létre. Mi ebben továbbra is segítségükre leszünk, támogatásunkról biztosítjuk őket, és minden bizonnyal hamarosan felavathatjuk a 22. ilyen központot is – mondta Vladimir Radovanović.

A magyarkanizsai OZ Smart City most már mindenki rendelkezésére áll, és a honlapjukon betekintést nyerhetünk abba, hogy mi mindent kínálnak. A www.oz-smartoffice.rs oldalon böngészve az összes ott igénybe vehető szolgáltatásról tájékozódni lehet. 

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele