2024. április 27., szombat

Százhúsz diákot várnak

A topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskolában gépjárműtechnikusi és számítógép-elektrotechnikusi szak nyílik magyar nyelven

Mind nagyobb a hiány a jó mesteremberekből, a különböző profilú javításhoz-szereléshez értő szakemberekből vidékünkön is, erre több fórumon igyekeznek felhívni a végzős nyolcadikos diákok és szüleik figyelmét a középiskolák, azokra a szakmákra rávilágítva, amelyekkel bebiztosíthatják a gyerekek a majdani jövőjüket. A nagy múltú Sinkovics József Műszaki Középiskola már 134 éve fogadja évről évre új diákjait. A következő iskolaévben három különböző szakterületen összesen négy osztályba várják a beiratkozni vágyó diákokat, ezzel 120 férőhely vár az általános iskolai tanulmányaikat befejező nyolcadikosokra. A részletekkel kapcsolatban Lengyel Emese igazgatónő elmondta, hogy a diákok a már megszokott és ismét népszerű szakokat is megtalálhatják a tanintézmény kínálatában.

Lengyel Emese (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Lengyel Emese (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

– Az elmúlt években igen közkedvelt számítógép-elektrotechnikusi szakon ismét lesz lehetőségük továbbtanulni leendő elsőseinknek. Szerb és magyar nyelven is nyílik ilyen szak iskolánkban, 30-30 diák felvételére kaptunk engedélyt. Lehetőséget kaptunk továbbá szeptembertől a gépjárműtechnikusi szak megnyitására, magyar tannyelven, szintén 30 férőhelyes osztállyal. Emellett hároméves fodrász szak nyílik, szerb tannyelven, és 30 diák számára van hely – kezdte a beszélgetést az igazgatónő, aki kitért arra is, hogy a diákok bátran jelentkezhetnek hozzájuk, minden bizonnyal lesz bőven szabad hely, hiszen általános iskoláink megcsappant diáklétszáma miatt gyakorlatilag egyik középiskolában sem kell számolni túljelentkezéssel. Ettől függetlenül a munka továbbra is az eddigi lendületben zajlik, és igyekeznek az iskolaépület további felújítását, energiahatékonnyá tételét is folytatni.

– A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság ránk vonatkozó, nyertes pályázatának köszönhetően iskolaépületünk déli oldalát is le tudjuk majd szigetelni. A munkálatokat a tanév tényleges végén tudjuk megkezdeni. Emellett kilenc diákunk is részt vett május végétől június elejéig Andrevljén egy tehetséggondozó táborban. Szintén a tartományi titkárság támogatásával inspiratív előadást szerveztünk a kamaszainknak az erőszakról, annak különböző formáiról, amikor is Igor Jurić, a Tijana Jurić Alapítvány vezetője állt hallgatósága elé – tudtuk meg az igazgatónőtől, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy a Mezőgazdasági Iskola keretében működő diákotthon hatással volt-e a tanintézmény diáklétszámára.

A topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskola

A topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskola

– A topolyai diákotthon megnyitása természetesen mindhárom középiskolára valamilyen mértékben pozitív hatással volt, de közelsége miatt magától értetődően a Mezőgazdasági Iskola nyert vele a legtöbbet. Iskolánk öt tanulója választotta az utazás, magánlakás helyett a diákotthont – mondta az igazgatónő, aki hozzátette, hogy a hivatalosan előirányozott tanterven kívüli, de még az iskola falai között zajló oktatással is igyekeznek tágítani diákjaik tudását. Így rendkívül szép sikereket értek el a legórobotszakkörbe járó tanulók, akik legutóbb Szabadkán remekeltek. Emellett Pécsen is megfordultak a kis elektrotechnikusok versenyén, és több tantárgyból szervezett körzeti versenyen is öregbítették a tanintézmény jó hírnevét. A Sinkovics József Műszaki Középiskolában ma zajlik a végzősök ünnepélyes ballagása.

Nyitókép: A topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskola