2024. március 28., csütörtök

Sokszínű, több évszázados gazdagság

Tartományi támogatás egyházak és vallási közösségek részére

Dragana Milošević tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár tegnap adta át a szerződéseket azon egyházak és vallási közösségek képviselőinek, melyek többek között épületfelújítási, javítási munkálatokhoz igényeltek pénzt, de támogatták az egyházak, illetve egyházi szervezetek működését és fennmaradását is. Az idén hetven projekt érkezett a pályázatra, ebből ötvenkettő részesült pozitív elbírálásban.

– Minden módon arra törekszünk, hogy megfelelő feltételeket teremtsük az egyházaink és vallási közösségeink számára, mert ezek sokszínű, több évszázados gazdagságot jelentenek számunkra – hangsúlyozta Dragana Milošević.

Halász Dániel református lelkész a szerbiai református egyház képviseletében vette át a szerződést. A támogatási összegből a nagybecskereki református templom felújításának egy részét valósítják meg.

– Minden támogatás jól jön. Az elmúlt években is sikeresen pályáztunk, általában egy vagy két egyházközség kapott belőle, valamilyen eszközbeszerzésre vagy renoválásra lett felhasználva – mondta Halász Dániel.

A nagybecskereki katolikus egyházmegye két projektje is pozitív elbírálásban részesült.

– Az illetékes tartományi titkárság támogatta a nagybecskereki Caritas működését, amelynek elsődleges profilja az idősek ápolása és gondozása. A másik pályázatot a muzslyai lelkipásztori ház felújítására adtuk be. A megnyert összeg nem tudja fedezni a teljes felújítást, de mindenképpen hozzájárul a projekt előrehaladásához – mondta Gerdof Zsolti, a nagybecskereki egyházmegye projektmenedzsere.

Az illetékes tartományi titkárság 30 millió dinárt különített el erre a célra. Ebből 28,3 millió dinárt osztottak ki. A fennmaradó összeget azokra a projektekre tartják fenn, amelyek megvalósítására nagyobb összegre van szükség, mint amekkorára számítottak.

Nyitókép: Ötvenkét nyertes projekt (Fotó: Albert Éva)