2024. április 18., csütörtök

Az egyetemi vezetők sem értik

Deli Andor: Mielőbb be kell fejeződnie a magyar egyetemek meghurcolásának

Érthetetlen, megmagyarázhatatlan és szomorú a modellváltó egyetemeket az európai uniós Erasmus oktatási és a Horizont kutatási programokból kirekesztő uniós határozat, amely közvetlenül bünteti az összes magyar orvos- és egészségtudományi képzéssel foglalkozó intézményt, valamint kutatóikat és hallgatóikat – jelentette ki a Semmelweis Egyetem (SE) rektora Brüsszelben szerdán.

A magyar rektorok, kutatók és hallgatók részvételével az Európai Parlamentben tartott meghallgatáson Merkely Béla azt mondta, hogy a december 15-én elfogadott uniós tanácsi határozat nyomán – amely szerint a modellt váltott egyetemek és hallgatóik nem vehetnek részt 2024-ben az Erasmus és Horizont programokban – olyan károk keletkeztek, amelyek nincsenek összefüggésben az uniós pénzalapok védelmével.

A döntés visszafordíthatatlan, aránytalan károkat okoz, hátrányosan érinti az egyetemek tudományos és hallgatói közösségét egyaránt – emelte ki.

Közölte: egyetlen uniós intézmény részéről sem érkezett kifogás a Semmelweis Egyetem működésével kapcsolatban. A modellváltó egyetemeket érintő határozat sem tartalmazott olyan indoklást, amely érthetővé tenné vagy magyarázatot adna az egyetemmel szemben előírt szankciókra – mondta.

Emlékeztetett: a Semmelweis Egyetem az Európai Unió Bíróságához fordult, hogy képviselje oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak érdekeit. Azt szeretné elérni, hogy vonják vissza a kirekesztő határozatot, valamint azt, hogy a jövőben se lehessen szankciót alkalmazni egy felsőoktatási intézménnyel szemben úgy, hogy az nem tartalmaz arra vonatkozó elemzést, hogy az intézmény hogyan és mikor sértette meg a jogállamiság elveit, és ezzel összefüggésben milyen károkat okozott az uniónak – tájékoztatott.

„Azt is szeretnénk, ha az egyetemeket bevonnák az őket érintő intézkedésekről szóló egyeztetésekbe. Úgy gondoljuk, hogy az Európai Bizottságnak felül kell vizsgálnia azokat a döntéseket, melyekkel kizárják a Semmelweis Egyetemet és kutatóit a jövőalkotásból, hallgatóit pedig az európai szabad mozgásból, tapasztalatcseréből” – tette hozzá Merkely Béla.

Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora beszédében kijelentette: az oktatással kapcsolatos mindennemű kérdést távol kell tartani a politikától.

A tagállami kormányok szakminiszterei tömörítő uniós tanács decemberi döntése miatt az Óbudai Egyetem uniós programjainak keretében megpályázott projektek közül számos veszélybe kerül, a hallgatókat, a kutatókat és az oktatókat pedig jelentős versenyhátrány éri.

„A hallgatóktól elvenni a nyelvtanulás, a világ megismerésének lehetőségét, oktatóinktól és kutatóinktól pedig a jól működő kapcsolatok működtetését, több mint hiba, bűn” – tette hozzá az Óbudai Egyetem rektora.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke beszédében elfogadhatatlannak nevezte, hogy a magyar kormányt békepártisága, migráció- és gender-ellenessége miatt zsaroló brüsszeli álláspont az ártatlan egyetemi világot bünteti”.

A Fidesz európai parlamenti delegációjának célja biztosítani a hiteles, tényalapú, első kézből származó információkat az érintett ügyekről. Jogos elvárás, hogy ilyen komoly döntések során mérlegeljék a tényeket is – tette hozzá Gál Kinga.

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő azt mondta: az Európai Unió politikai fegyverként használja az uniós programokat, ugyanis a döntéssel a magyar tudományos élet kerül versenyhátrányba.

A magyar partnerek „problémásnak” bélyegzése nagymértékű presztízsvesztést okoz a kiemelkedően tevékenykedő magyar egyetemeknek és kutatócsoportoknak – szögezte le.
Deli Andor fideszes EP-képviselő hozzászólásában azt mondta, mielőbb be kell fejeződnie a magyar egyetemek meghurcolásának. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy uniós közjogi határozattal teremtenek lehetetlen helyzetet a magyar felsőoktatási intézmények számára.

Nyitókép: Gál Kinga, Bocskor Andrea és Merkely Béla (Fotó: Facebook/Gál Kinga oldala)