2024. április 19., péntek

Norvégiához közelít a kanadai erdőtüzek füstje

Minden jel szerint még csütörtökön eléri Norvégiát a kanadai erdőtüzektől származó füst egy része – közölték norvég kutatók.

A Norvég Klíma- és Környezetkutató Intézet (NILU) légkör- és klímakutatói egy előrejelzési modellt használva igyekeznek megfejteni a füst útját a légkörben, és így jutottak arra a következtetésre, hogy az hamarosan eléri az ország légterét.
A füst június 1-je óta terjed Grönland és Izland felett, és Dél-Norvégiában is már az aeroszolos részecskék növekvő koncentrációját regisztrálták – közölte a független kutatóintézet.
Ködre és füstszagra lehet számítani – közölte Nikolaos Evangeliou, a NILU vezető kutatója. Ugyanakkor úgy vélte, hogy Norvégiában a levegőben lévő szennyezőrészecskék száma nem lesz olyan magas, hogy károsítsa az emberek egészségét.

Az Egyesült Államok keleti partján veszélyes mértékű szennyezést tapasztaltak a Kanadában égő erdőtüzek következményeként. Az egészségtelen levegő ott egészen a középnyugati országrészig húzódik.

A füst emberek millióit érintette, repülőjáratokat kellett elhalasztani nagyobb repülőtereken, és az amerikai Major League Baseball meccseit is át kellett ütemezni. A fejlemények arra késztették az embereket, hogy elővegyék a világjárvány idejéből megmaradt arcmaszkjaikat. New Yorkban csütörtöktől ingyenesen lehet az N95-ös maszkokhoz hozzájutni.
Kanada nemzetközi segítséget kért a több mint 400 helyen lángoló erdőtüzek leküzdéséhez. Quebecben 150 helyen ég az erdő.
A washingtoni Fehér Ház szerdai közlése szerint Joe Biden elnök telefonon beszélt Justin Tudeau kanadai kormányfővel, akinek további segítséget ajánlott „a Kanadában pusztító, történelmi méretű erdőtüzek" oltásához. Biden azonnal intézkedett, és a helyszínre küldte a gyorsreagálású tűzoltókat. Washington eddig már több mint 600 emberrel segítette kanadai partnereit.

Az Európai Unió közel háromszáz tűzoltót ajánlott fel az észak-amerikai országban pusztító erdőtüzek megfékezésére.

Nyitókép: AP/Beta