2024. április 27., szombat

Nyolcmilliárd dinárral gazdagabb Vajdaság

Oktatási, egészségügyi, infrastrukturális és művelődési projektumokra is jut

Egy teljesen új beruházási ciklus kezdetét várja a tartományi költségvetés módosításától Igor Mirović vajdasági kormányfő, erről tegnap a kormány csarnokában megtartott sajtótájékoztatóján beszélt, miután a kabinet elfogadta a módosításról szóló javaslatot. Mirović közölte, a javaslatot a tartományi parlament elé terjesztik, amely ma ülésezik. A módosítás, számolt be, új bevételi forrásokkal, további 8,1 milliárd dinárral számol. Ezzel egyébként 116,7 milliárd dinárra bővül az idei költségvetés, jelentette ki a kormányfő. A hét évvel ezelőtti adathoz képest, amikor is Mirović hivatalba lépett, 90 százalékkal sikerült növelni a tartományi költségvetést. 2016-ban, emlékeztetett, 62 milliárdot tett ki a keret.

Hét évvel ezelőtt a költségvetés nagyberuházásokra előirányzott része mindössze 12 milliárd dinár volt, ma 41,2 milliárd dinárt jelent. Arról tanúskodik mindez, hogy határozottan és gyorsan növekedett a büdzsé nagyberuházási része, háromszor gyorsabban még az azon kívüli tételeknél is, húzta alá. A költségvetési hiány mindeközben a törvényes keretek között maradt, most 9,64 százalékos a maximális 10 százalék helyett, s ami ennél is fontosabb, az az, hogy saját forrásokból, az előző évekből áthozott többletből finanszírozza azt a tartomány, nem pedig külső forrásokból, eladósodások révén – ez egy lényeges ténynek számít, mutatott rá. 2016-ban 9,2 milliárd dinár volt Vajdaság adóssága, ma 3,9 milliárd, vagyis 4,4 százaléka a tavalyi bevételeknek. A közadósság csökkentése érdekében minden lehetséges eszközt bevetett a kormány, így például az adósságok újrafinanszírozását kedvezőbb kamatfeltételek mellett, de számos adósságot idő előtt is törlesztettek. Ma az átlagos kamat a tartozások esetében 1,56 százalék. Országos szinten ez 2,89 százalék, Vajdaság eredményei tehát sokkal jobbak.

A megnövekedett költségvetési forrásokból az oktatásra 1,73 milliárd dinárt fordítanak, összesen 4,1 milliárdot, ha beleszámítjuk az újvidéki új Miloš Crnjanski Általános Iskola kiépítésének az értékét is. A modern, medencével is felszerelt intézményt a Szatelit városnegyedben építik ki. Számos vajdasági településen korszerűsítik, tatarozzák majd az iskolák épületeit.

Összesen 1,6 milliárd dinárt fordítanak egészségügyi projektumokra, a jövő márciusig elkészülő Kamenica 3 kórházkomplexum befejezésére 700 milliót költenek. A Kamenica 1-et is felújítják, ahogyan a szívsebészeti klinikát is.

Segíti majd a tartomány az utcák felújítását is Újvidéken, mintegy 850 millió dinár értékében, tartományi szinten pedig 5 milliárdot nyom majd az átütemezést követően az utcák rendezésére szánt összeg. Karlóca területén, Fehértemplomon, Padén, Redneken (Vrdniken) és másutt is efféle projektumokat terveznek. Művelődési kezdeményezésekre mintegy félmilliárd dinárt adnak majd. Kúlán, Kispiacon és másutt is lesznek befektetések.

Igor Mirović elmondta, a gazdaságnak köszönhető a bevételnövekedés, az adóterhekből származó bevételek egyre magasabbak, s ezek teszik lehetővé a komolyabb tervezést.

Nyitókép: Igor Mirović (Fotó: Tartományi kormány)