2024. április 25., csütörtök

Két keréken a Futaki utcában

Megkezdték a kerékpárút felújítását a villamossági szakközépiskola előtt

Az újvidéki önkormányzat folyamatosan fejleszti és bővíti a város kerékpárút-hálózatát, jelenleg több mint 100 kilométeres ez a rendszer.
Az elmúlt tíz évben 54,8 kilométernyi új kerékpárutat építettek, és 13,1 km hosszúságban renováltak a városban. Az elvégzett munkálatokra 954,5 millió dinárt költöttek az adófizetők pénzéből.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele


Tavaly a Futaki úton és a a Futak utcában, a Pál Pátriárka sugárút (Zombori sugárút) és az Anton Csehov utca közötti szakaszán 4,3 km hosszúságban rekonstruálták a gyalog- és kerékpárutat. Erre a beruházásra 240,5 millió dinárt irányoztak elő. Most belekezdtek a fennmaradt rész, azaz a Csehov utca és a Felszabadulás sugárút közötti szakasz felújításába.
A munkálatok június 5-én kezdődtek meg, a Ribnikar fivérek utcától a Felszabadulás sugárútig húzódó szakaszon dolgoznak a munkagépek. Ezek a munkálatok az úthálózat-karbantartási tervcsomag keretében történnek, és magukban foglalják a kétirányú kerékpárutak rendezését a szóban forgó szakaszon. Az úthálózat-karbantartási program keretében 18 millió dinárt költenek el ennek a kerékpárút-szakasznak a felújítására.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele


Emlékeztetőül: A városi Nagyberuházási és Területrendezési Hivatal által kiírt versenypályázaton a kerékpárút-felújítási projekt kivitelezésének jogát a Put invest és az AB&CO vállalatok nyerték el. A hivatalban hangsúlyozták, hogy a Városi Kertészet Közvállalat és a Városi Környezetvédelmi Hivatal szakértői megoldást találtak a Futaki út mentén álló, óriási, 60 évnél is idősebb platánfákkal kapcsolatos problémára. Az a gond az idős platánfákkal, hogy a gyökereik felemelték a felettük húzódó járdák és kerékpárutak aszfaltrétegét, amitől hepehupássá, töredezetté vált az útfelület. A platánfákat nem vágták ki, hanem megmetszették. Azokon a részeken, ahol volt/van elegendő hely, a járdát és a kerékpárutat a platánfáktól kissé távolabb építették/építik meg. Ott, ahol helyszűke miatt erre nincs lehetőség, a platánfákat megmetszik és visszavágják olyan mértékben, hogy ne károsodjon a fa, de a kerékpárút nem rongálódik.

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele