2024. április 25., csütörtök

Könyvtártörténet a dolgozók szemszögéből

Bognár Irén multimédiás előadása a Szabadkai Városi Könyvtárban

Kedden este a Szabadkai Városi Könyvtár régi olvasótermében Bognár Irén, az intézmény főkönyvtárosa Együtt írjuk a könyvtár történetét címmel tartott előadást. A rendezvény a Helytörténeti esték című programsorozat része volt, amellyel a könyvtár a jelenlegi székházába költözésének 70. évfordulója előtt tiszteleg.

Előadásának lényegét a főkönyvtáros így foglalta össze a sajtó képviselőinek:

Bognár Irén régi fényképek segítségével elevenítette fel a könyvtár történetét (Fotó: Patyi Szilárd)

Bognár Irén régi fényképek segítségével elevenítette fel a könyvtár történetét (Fotó: Patyi Szilárd)

– Az évforduló egy jó apropót szolgáltat arra, hogy visszaemlékezzünk a könyvtár elmúlt hetven évére. Ez idő alatt sok minden történt. A könyvtár ebben az épületben kezdett el terebélyesedni, itt kezdték a modern szabványok szerint kialakítani a könyvállományokat. Így alakultak ki többek között a külön-gyűjtemények, mint például a régi és ritka könyvek gyűjteménye, a tudományos osztály. Közben régi fényképekre is ráakadtunk. Innen jött az ötlet, hogy azokat a képeket, amelyek mostani és volt dolgozóinknál vannak, gyűjtsük össze, és mutassuk be, hogy az ő szemszögükből hogyan is néz ki a könyvtár története. Igaz, hogy mélyreható munkát nem tudtunk elvégezni, mert a hetven év távlatából sajnos nagyon sok munkatársunk eltávozott az élők sorából, és az ő képeiket hiába próbáltuk gyermekeiktől, rokonaiktól megszerezni, felkérésünk nem talált igazán megértésre. De így is sok fénykép került elő, amiket digitalizáltunk, és egy multimédiás prezentációt állítottunk össze belőlük. A fényképeket tematikusan csoportosítottuk. Bemutatjuk többek között azokat az igazgatókat és munkásságukat, akik a hetven év alatt álltak intézményünk élén, azokat a tevékenységeket, amelyek a közönség előtt zajlottak, például a rendezvényeket, szakmai tevékenységeket. De megemlékezünk azokról a jeles könyvtárosokról is, akik a művelődési életünkben tettek le valamit az asztalra. Emellett megmutatjuk a könyvtár életének intimebb részeit is, mint például a belső rendezvényeinket, ahol megünnepeltük a könyvtár napját. Ezek a képek megmutatják, milyen vidám és összetartó közösség is a könyvtárosoké, nem olyan, amilyennek sokan elképzelik őket, szúrós tekintetű, komor embereknek, akik csak a csendre tudják inteni az olvasókat – mondta Bognár Irén.

Az előadás során Bognár Irén többek között az elmúlt évtizedek szakmai- és csapatépítő kirándulásairól is mutatott képeket. A rendezvényen a könyvtár korábbi és jelenlegi dolgozói is jelen voltak, akik saját élményeik és emlékeik megosztásával egészítették ki az elhangzottakat.

Bognár Irén a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a Helytörténeti esték programsorozat nyáron szünetel. Legközelebb szeptemberben a város napjához kapcsolódóan tartanak ilyen estet, amin a könyvtárban megfordult neves írók emléke előtt szeretnének tisztelegni.

Nyitókép: Bognár Irén régi fényképek segítségével elevenítette fel a könyvtár történetét (Fotó: Patyi Szilárd)