2024. április 23., kedd

Az igazság a háború első áldozata

Koszorúzással egybekötött megemlékezés Temerinben is

A nemzeti összetartozás napja alkalmából vasárnap a tájház udvarában az első világháborúban elesett, több mint háromszáz temerini hősi halott nevét és születési évét őrző emlékfalnál koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak.

Megjelentek a helyi politikai pártok és civil szervezetek képviselői, valamint a polgárok is. A megemlékezés a himnusz közös eléneklésével vette kezdetét, majd Csorba Béla, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, ezt követően pedig a Berbence zenekar egy mezőségi szám előadásával tette emelkedettebbé a hangulatot. Csorba Béla alkalmi beszédében hangsúlyozta, hogy minden háború első áldozata az igazság.

(Fúró Dénes felvétele)

(Fúró Dénes felvétele)


– Valójában az igazságot már a háború kezdetét megelőzően keresztre feszítik. Az igazság ugyanis zavart kelt. Megzavarja a háború propagandistáinak felhőtlen magabiztosságát. Minden háborús propaganda egyetlen célt szolgál, személyek és embercsoportok dehumanizálását, mi több, eltárgyiasítását, annak elhitetését, hogy akik a más nemzethez, felekezethez, osztályhoz, vagy bármilyen tőlünk eltérő embercsoporthoz tartoznak, azok legfeljebb másod- vagy harmadosztályú emberek, vagy talán még azoktól is rosszabbak – magyarázta Csorba.

(Fúró Dénes felvétele)

(Fúró Dénes felvétele)


– A nemzetet nem csupán a közös kultúra és a közös történelmi élmények kötik össze, de a jelen kihívásaira adandó válaszok is. Naponta tapasztaljuk, hogy Magyarország milyen elszánt küzdelmet vív az ukrajnai háború kiszélesedésének, továbbterjedésének a megakadályozásáért. Idegen érdekekért nem szabad magyar életeket áldozni, mások háborúiba belekeverednünk nem szabad! Két világháború tanulsága erre figyelmeztet bennünket. Amellett mi, délvidéki magyarok, hátunk mögött a kilencvenes évek balkáni délszláv testvérvérengzéseivel, a koszovói szerb–albán konfliktussal és a NATO-bombázásokkal, még nem felejtettük el, hogy milyen a háború – nem véletlen, hogy már akkor is az elsők között álltunk ki a béke mellett, a háborúpárti, uszító politika ellen, hiszen tudtuk, a bőrünkre, az életünkre megy a piszkos, hatalmi játék. A délvidéki magyarság a háború vagy béke kérdésében ma is világosan lát: ne legyen senkinek sem kétsége afelől, hogy az Orbán-kormány békepolitikáját támogatjuk. Igen, a nemzeti összetartozás jegyében, hitében – fogalmazott Csorba.
Ezt követően a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Dalárda férfikórusa és a Tamburazenekar kísérete mellett a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt helyi szervezeteinek képviselői, valamint a Temerini Első Helyi Közösség, a Szirmai Károly MME, a TAKT és a Temerini Múzeumbarátok Egyesületének képviselői is elhelyezték a megemlékezés koszorúit.

Nyitókép: (Fúró Dénes felvétele)