2024. április 19., péntek
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Nagytakarítás a Fruška gorán

A kormányfő is kesztyűt húzott

Igor Mirović tartományi kormányfő is részt vett tegnap a Fruška gora Nemzeti Parkban az Egy munkanap a természetért elnevezésű szemétgyűjtési akcióban, melyet június 5-e, a környezetvédelmi világnap alkalmából szervezett Vajdaság AT Kormánya, a Fruška gora Nemzeti Park és a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS).

– Különleges megmozdulás ez, hiszen több mint kétszáz volontőr gyűlt össze a Tartományi Városrendezési és Környezetvédelmi Titkárságból, a nemzeti parkból, a Tartományi Környezetvédelmi Intézetből és a Tour de Fruška sportrendezvény szervezői közül – mondta Mirović, és köszönetet mondott a NIS-nek, mellyel a tartományi kormány már számos hasonló akciót bonyolított le. – Ma megtisztítottuk a rakovaci patak környékének egy részét, valamint a Zmajevac és az Ürögi-hágó (Iriški venac) közötti területet. Több teherautót megtöltő szemetet gyűjtöttünk össze, de sajnos sokan továbbra is ide dobálják a hulladékot, amivel azt a benyomást keltik, hogy a Fruška gora kevésbé értékes, mint amilyen valójában – állapította meg Mirović, aki ellátogatott az Ürögi-hágón levő információs központba is. Mint mondta, az idén megkezdődik a létesítmény felújítása, és utána a Fruška gorára először látogató turisták egy helyen juthatnak hozzá minden fontos információhoz. Tervben van négy töltőpont létesítése is elektromos kerékpárok számára Letenka és a venaci Szabadság-szobor közötti részen.

Živko Cvetković, a Fruška gora Nemzeti Park igazgatója kiemelte, hogy a tartományi kormánnyal egész sor projektumot indítottak a hegység növény- és állatvilágának védelméért, és személyesen is példát szeretnének mutatni abban, hogyan kell óvni környezetünket. Kiril Tjurdenjevnek, a NIS vezérigazgatójának szavai szerint közös cél a nemzeti park megőrzése a következő nemzedékek számára, és ehhez felelősségérzetre és összefogásra van szükség. A szemétgyűjtési akcióban részt vett Nemanja Erceg tartományi urbanisztikai és környezetvédelmi titkár is.

Nyitókép: (Fotó: vojvodina.gov.rs)