2024. április 26., péntek

Testnek, léleknek és szellemnek javára

Felavatták a sportcsarnokot Tóthfaluban – Potápi Árpád János szerint szolgálni fogja nemcsak a délvidéki, hanem a nemzeti sportélet egészét

Az eseményhez ITT elérhető fotógaléria tartozik.

Nagy álom vált valóra Magyarkanizsa község egyik legkisebb, ám legaktívabb településén, Tóthfaluban. Legalább húsz éve álmodoznak sportcsarnokról, két éve letették az alapkövét, kedden pedig ünnepélyes keretek között, a magyarországi és a délvidéki politikum és egyházi méltóságok jelenlétében átvágták a nemzeti színű szalagot a csaknem ezer embernek helyet adó létesítményben. A magyar kormány 520 millió forintos anyagi támogatásának és a VMSZ közbenjárásának köszönhetően most már Tóthfaluban is nemcsak kint, hanem bent is aktívan lehet sportolni, edzeni a testet, vele együtt a lelket és a szellemet is gazdagítani, ahogy ez a megnyitón elhangzott Utasi Jenő plébános beszédében. Jenő atya mindent megmozgatva sok-sok éve küzd azért, hogy a falu nemcsak élhető, hanem dinamikusan fejlődő és minden lehetőséget megadó helyként legyen jelen a térképen.

Potápi Árpád János (Gergely Árpád felvételei)

Potápi Árpád János (Gergely Árpád felvételei)

A keddi ünnepélyes sportcsarnokátadási eseményen Potápi Árpád János, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere, valamint a sportcsarnokot megálmodó helyi plébános, Utasi Jenő mondtak ünnepi beszédet. Ezt követően Fazekas Ferenc egyházi kormányzó szentelte meg az épületet, amely a Kaszap István Kollégium elengedhetetlen részét képezi mindannyiuk nagy örömére.

Valóban igaz, hogy Tóthfaluban mindig történik valami, és állandóan fejlődik. A családok számára minden adott a jó élethez, kezdve a gyermekek oktatásától a sportolási lehetőségekig, hiszen ezúttal egy komplex sportolási lehetőséget biztosító épületegyüttest hoztak létre. Nemcsak kint adottak most már a feltételek ahhoz, hogy a focistapalántákat felkarolják és kineveljék, hanem az új sportcsarnok is hozzájárul a zavartalan edzéshez. A Kaszap István Kollégium tőszomszédságában lévő Nyers István Labdarúgó Akadémia növendékei mellett ezt az épületet mások is használhatják majd, többféle sportolási lehetőségnek ad helyet, ugyanakkor nagy befogadóképessége és szépsége miatt minden bizonnyal beltéri rendezvények lebonyolítására is használni fogják. Ahhoz, hogy ez a régi álom, a sportcsarnok megépülése révbe ért, nagyon sok áldozatos munkára, utánajárásra és segítségre volt szükség. A magyar kormány mintegy 520 millió forintos támogatásának köszönhetően most már teljes pompájában ragyog az épület Tóthfalu újabb ékköveként.

Megadták a módját a megnyitónak, és bizton állítható, hogy szem nem maradt szárazon az összetartozás érzését erősítő ünnepségen. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Potápi Árpád János, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Makray Katalin olimpiai ezüstérmes tornász, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Újvári Zsombor köztársasági képviselő, Csikós László és Kormányos László tartományi képviselők, Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere, Bontovics István, Tóthfalu helyi közössége tanácsának elnöke, az egyház képviselői: Fazekas Ferenc egyházi kormányzó és több plébános is jelen volt a lélekemelő és a délvidéki sportélet számára is fontos eseményen.

A helyi óvodások, iskolások és vendég fellépők közreműködésével színvonalas és megható műsor gazdagította és tette még szebbé az eseményt, melynek záró pillanataiban 120 léggömböt röpítettek az égbe, miután átvágták a szalagot, és meg lehetett tekinteni a mai kor igényeinek teles egészében megfelelő sportcsarnokot.

A jelenlevőket Utasi Jenő plébános köszöntötte először, aki meghatottan és szerényen fejezte ki örömét annak kapcsán, hogy sikerült megépíteniük Tóthfaluban a rég megálmodott sportcsarnokot, és köszönetet mondott minden jótevőnek, aki segítséget nyújtott ebben.

– Évekkel ezelőtt egy hozzánk látogató azt mondta, a plébánia udvarában egy külön világ nyílik meg. Ennek örültem is, meg nem is. Örültem, hogy valamit tényleg sikerül megvalósítani, viszont a települést magát is szerettem volna látni ebben az egységben. Sok év után mondhatom, hogy falunk fejlődőben van, magánszemélyeknek, szervezeteknek köszönhetően értékeket mutathatunk meg Tóthfaluban – mondta Utasi Jenő, akinek beszéde végén még a déli harangszó is megkondult. – 1902-ben kezdte Tóth József építeni a templomot ebben a tanyavilágban, aminek köszönhetően folyamatosan bővült a falu minden értelemben, a mai nap pedig, a sportcsarnok megléte folytatása és kezdete valaminek. Összetartó erő kell hogy legyen mindazoknak, akik ide látogatnak. Hármas gondolat vezérel bennünket: a lélek, a test nevelése és a szellem gyarapítása a célunk – mondta Utasi Jenő atya.

Fejsztámer Róbert polgármester köszönetét és dicséretét fejezte ki Tóthfalunak, amely olyan ütemben fejlődik és oly aktív, hogy arra mindannyian büszkék lehetünk.

Pásztor István, a VMSZ elnöke ünnepi beszédében kifejtette, hogy ez a pillanat, ez a hely szimbóluma mindannak, amin évek óta vállvetve dolgoznak.

– Mindez Utasi Jenő atya nélkül nem jöhetett volna létre. Jelentős mértékben köszönhető a támogatóknak is, akik viszont csak azt tudják támogatni, akinek van elképzelése, hiteles, és fel tudja mutatni, hogy azzal a támogatással, amit kapott, mit ért el. Tóthfalu mindannyiunk példaképe. A 2023-as év a gondoskodó nemzet éve, és a nemzetnek mi is része vagyunk – mondta Pásztor István.

Potápi Árpád János, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős államtitkára Tóthfalu kialakulásának, történetének jelentős pillanatait is felvillantotta beszédében, ugyanakkor arra is kitért, hogy ez a falu 150 éves múltja ellenére már sok mindent megélt.

– Olyan reményteli időszakban jött létre ez a település, amikor nagy jövőt álmodtak az emberek, és néhány évtizeden belül számkivetettek lettek. Egy ország közepéről egy új, másik, idegen ország szélére kerültek, elvágva nemzettársaiktól. Ennek a településnek a története szimbolizálja a délvidéki magyarság történetét, a határon túli magyarságot, az egész magyar nemzetet – fogalmazott Potápi Árpád János, aki kérdésünkre kifejtette, hogy ez az épület nemcsak a délvidéki sportéletet szolgálja, hanem egyáltalán a magyar nemzeti sportéletet. 

Nyitókép: Gergely Árpád