2024. április 27., szombat

Još jedan istorijski trenutak

Pošta Srbije će izdavati prigodne poštanske marke sa likom Šandora Petefija

Zahvaljujući otvorenosti Pošte Srbije, kao i višedecenijskoj odličnoj saradnji sa D.o.o. Magyar Szo Kft-om, prigodne marke sa portretom Šandora Petefija, pesničkog velikana rođenog pre dve stotine godina, uskoro će se proizvoditi u štampariji „Forum” D.o.o. Magyar Szo Kft-a, uz stručnu saradnju sa „VM4K”. Odluku o ovoj posebno važnoj inicijativi doneli su u Novom Sadu, u sedištu našeg lista, predstavnici institucija koje učestvuju u projektu, a koji su realizaciju ove saradnje nazvali istorijskim trenutkom.

U već četrdeset godina dugoj uspešnoj saradnji postignuta je još jedna prekretnica (Foto: Čila David)

U već četrdeset godina dugoj uspešnoj saradnji postignuta je još jedna prekretnica (Foto: Čila David)

Odeljenje poštanskih maraka štamparije „Forum” D.o.o. Magyar Szo Kft-a je osnovano početkom osamdesetih godina, i od tada kontinualno sarađuju sa Poštom Srbije i neguju odlične odnose. U 2022. godini zajednički je realizovano izdavanje 91 emisije personalizovanih, prigodnih, redovnih i dopunskih poštanskih maraka, što znači da je samo te godine iz štamparije „Forum” izašlo ukupno 12.800.000 poštanskih maraka.

Ildiko Lovaš

Ildiko Lovaš

– Pre dva meseca došao je kod nas na radni sastanak direktor „Srbijamarke“ Pošte Srbije gospodin Adam Sofronijević, sa kojim smo se, pored zajedničkih projekata koji su u toku, kao što je uobičajeno u odličnim partnerskim odnosima, dotakli i drugih tema, pa između ostalog, i obeležavanja 200 godina od rođenja Šandora Petefija. Direktor Sofronijević nam je rekao, da je Pošta Srbije zainteresovana za izdavanje prigodne poštanske marke sa portretom Šandora Petefija povodom dvestogodišnjice od njegovog rođenja, čemu smo se, naravno, svi obradovali, jer je ova otvorenost zasnovana na našoj uspešnoj saradnji, dugoj više od četrdeset godina, sa jedne strane, a sa druge strane, zalaganjem za razvoj partnerskih odnosa od strane našeg pomoćnika direktora zaduženog za štampariju, Gabora Mokuša. Službenici Pošte Srbije su sa zadovoljstvom prihvatili i naš predlog da se „VM4K”, sa sedištem u Subotici, uključi kao stručni partner u realizaciju ovog projekta, koji daleko prevazilazi značaj izdavanja poštanskih maraka, jer zaposleni u „VM4K” vredno rade na tome da se cela Vojvodina uključi u događaje vezane za njihov programski ciklus „Petefi 200” „Pokret! Petefi!”. Bila nam je velika čast što smo od direktora Sofronijevića čuli da je, kada je reč o vojvođanskim Mađarima, „Mađar so” prva institucija koja im pada na pamet, naglasila je Edvina Erdedi, v.d. direktora D.o.o. Magyar Szo Kft-a, dodajući, da će ovo biti prvi put da će se na emisiji poštanskih marka u Srbiji pojaviti natpis na mađarskom, a to je još jedan dokaz poštovanja vojvođanskih Mađara.

– Nadamo se da će ova marka biti jedan lep, simboličan i umetnički doprinos Petefijevoj komemorativnoj godini, ali i da će nositi vrednu i jasnu poruku koja svedoči o bliskoj saradnji Srbije i Mađarske, kao i o bliskoj saradnji sa vojvođanskim Mađarima. Veoma smo srećni što i na ovaj način možemo da obeležimo jubilej Šandora Petefija, a time da mađarsko-srpske odnose učinimo još bliskijim, i da dodatno ojačamo saradnju dva naroda, naglasio je Adam Sofronijević, direktor „Srbijamarke“ Pošte Srbije, dodajući da će prigodne poštanske marke verovatno biti objavljene u septembru, a njihova vrednost će biti 130 dinara, u kojoj vrednosti možemo da pošaljemo pismo iz Srbije u Mađarsku.

Adam Sofronijević (Foto: Čila David)

Adam Sofronijević (Foto: Čila David)

Stručni partner u izradi poštanske marke je Centar za obrazovanje, istraživanje i kulturu vojvođanskih Mađara, odnosno „VM4K”. Ildiko Lovaš, koordinatorka „VM4K”, istakla je da će trenutak puštanja poštanskih maraka u opticaj biti veliko dostignuće za vojvođanske Mađare.
– Verujem da je srpsko-mađarska kulturna saradnja, uključujući i zajednički književni rad vezan za jezik, ono što najviše razvija suživot i zajedničke mogućnosti. Sve ovo pokazuje da Šandor Petefi nije važan samo za Mađare, već je njegovo delo neizostavno uticalo na srpsku književnost, uključujući Jovana Jovanovića Zmaja i umetnost drugih srpskih romantičarskih pesnika, rekla je Ildiko Lovaš.

Proteklih meseci već su održane brojne manifestacije iz programskog ciklusa „Pokret! Petefi!” u organizaciji „VM4K”, uključujući Petefijevo takmičenje u recitovanju i susret Petefijevih škola, a uskoro će biti objavljen i jedan književni tom savremenih pesnika, koji će biti izdat u saradnji sa listom „Mađar so”, kao prilog novinskog dodatka „Előretolt Helyőrség”.

Nyitókép: U već četrdeset godina dugoj uspešnoj saradnji postignuta je još jedna prekretnica (Foto: Čila David)