2024. április 19., péntek

A szecesszió ünnepe

Csütörtöktől szombatig színes programok sorozatával emlékeznek a szecesszió világnapjára

Vasárnap lesz a szecesszió világnapja. Ebből az alkalomból többnapos rendezvénysorozatot tartanak városunkban, amit a Szabadkai Városi Múzeum, a Szabadkai Kortárs Galéria és a Szabadkai Községközi Műemlékvédő Intézet közösen szervez. A rendezvénysorozat programját a múzeumban megtartott sajtótájékoztatón ismertette Ljubica Vuković Dulić, a múzeum, Kucor Tamara, a Kortárs Galéria és Evetović Klára, a műemlékvédelmi intézet képviselője.

Evetović Klára, Kucor Tamara és Ljubica Vuković Dulić (Fotó: Patyi Szilárd)

Evetović Klára, Kucor Tamara és Ljubica Vuković Dulić (Fotó: Patyi Szilárd)

Ljubica Vuković Dulić elmondta, hogy az idei szecessziós világnap alkalmából csütörtöktől szombatig számos színes programot, többek között könyvbemutatókat, előadásokat, kiállításmegnyitókat és kerekasztal-beszélgetéseket tartanak. Kiemelte, hogy a világnapot tizenegyedik alkalommal tarják meg Szabadkán. Az idei rendezvény témája a szecessziós anyagok. A rendezvénysorozat csütörtökön 18 órai kezdettel a múzeumban Boško Krstić Az azúr őrzőinek legendája – A Zsolnay kék vázák története című könyvének bemutatójával veszi kezdetét.

Kucor Tamara kiemelte, hogy a rendezvénysorozatot szervező mindhárom intézmény székhelye egy szecessziós épületben található, vagyis a múzeum a Dömötör Miksa-palotában, a Kortárs Galéria a Raichle-palotában, míg a műemlékvédelmi intézet a Városházán. Így a szecesszió ezen intézmények számára egy összekötő kapcsot jelent, míg a program témája a közös együttműködést segíti elő számukra. Hozzátette, hogy rendezvénysorozat keretében pénteken 17 órai kezdettel Merényi György budapesti művészettörténész tart előadást a Városházán A Zsolnai építészeti kerámia címmel.

Evetović Klára elmondta, hogy szombaton 19 órai kezdettel A szecesszió rendhagyó arcai címmel nyílik meg a belgrádi Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet kiállítása a Városháza előcsarnokában. A kiállítást prof. dr. Dubravka Đukanović, az intézet igazgatója és dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke nyitja meg. Továbbá felhívta a figyelmet rá, hogy hétfőn a három intézmény hivatalos közösségi oldalain közzé teszik a világnap alkalmából május 15-én meghirdetett fotópályázat eredményét.

Nyitókép: Evetović Klára, Kucor Tamara és Ljubica Vuković Dulić (Fotó: Patyi Szilárd)