2024. április 26., péntek

Bővül a szennyvízhálózat

Még az idén elkezdődik a Tiszta Szerbia projekt szabadkai beruházásainak megvalósítása

Dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke hétfőn reggel a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában vendégeskedett. A műsorvezetővel, Kartali Róberttel folytatott beszélgetés során Pásztor Bálint egyebek mellett a városi képviselő-testület csütörtökön megtartott ülésén született döntésekről is szót ejtett.

Mint ismeretes, a képviselő-testületi ülésen a képviselők elfogadták a város éves költségvetésének első módosítását, amivel számos, elsősorban az infrastruktúrát érintő fejlesztés valósulhat meg az idén.

Az ülésen emellett három városi helyi közösség részletes szabályozási tervét is elfogadták. Ezen tervek a jövőbeli fejlesztések alapjai lehetnek. Ennek kapcsán Pásztor Bálint a Tiszta Szerbia projekttel kapcsolatban néhány újabb információval is szolgált interjújában.

(Dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala)

(Dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala)

– A három városi helyi közösség szabályozási tervének módosítására két okból kifolyólag volt szükség. Egyrészt a vasútépítés miatt, hiszen azzal sok minden átalakul. Ennek időrendi sorrendben haladva, az elején a negatív oldalait fogjuk megtapasztalni, de utána hosszútávon a pozitívumait. Másrészt azért volt rá szükség, hogy szabályozni tudjuk az utcákat. Sokan kérdezik, hogy az ő utcájukat miért nem lehet csatlakoztatni a vízvezeték-, vagy a csatornahálózathoz, vagy egyéb infrastrukturális fejlesztéseket megvalósítani. Azért, mert rengeteg utca esetében teljes mértékben zavarosak a tulajdonjogi viszonyok. Volt olyan, hogy az, amit közterületnek hittek évek, évtizedek hosszú során, az magántulajdonban van, és hasonlók. Az ilyen problémákat a szabályozási tervek meg tudják oldani, és ez az alapfeltétele annak, hogy egy következő lépésben a közműhálózat fejlesztésére sor kerüljön az adott területen. Végre eljutottunk odáig, hogy az év második felében a Tiszta Szerbia keretén belül megkezdődnek a munkálatok. Mint ismeretes, ezen projekt keretén belül 110 kilométer hosszúságban fog szennyvízhálózat épülni Szabadkán, Palicson, Csantavéren és Bajmokon. A munkálatok már a nyár végén megindulhatnak Szabadkán. Csantavéren és Bajmokon szennyvíztisztító is épül. Palics lesz az első olyan településünk, amelyet száz százalékban le fog fedni a csatornahálózat. A vasútépítés mellett talán ez Szabadka történetének egyik legnagyobb egyben kivitelezett infrastruktúra-fejlesztési akciója – fogalmazott Pásztor Bálint.

Nyitókép: (Dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala)