2024. április 25., csütörtök
CÍMLAPTÖRTÉNET

Barátság, bátorság és önfeláldozás

Saját dalokkal állították színpadra Molnár Ferenc örök érvényű regényét

Az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad legújabb előadását, A Pál utcai fiúkat szombaton, május 27-én mutatták be a nagyérdeműnek. A darab, mint maga a regény is, olyan alapvető emberi értékeket sorakoztat fel, mint a barátság, becsületesség, őszinteség. Egységre szólít fel és arra, hogy álljunk bele, ha kell. Molnár Ferenc 1907-ben megjelent regénye a mai napig aktuális, a fiúk figurái örök életűek, nem avultak el, hiszen ma is azonosulni tudunk velük. Mindannyian emlékezünk a grundra, az einstandolásra, a gittegyletre, a füvészkertre és Nemecsekre, aki feláldozta magát a grundért és a társaiért. Ezeket az emlékeket idézik fel a diákszínpadosok is. A produkció kapcsán Figura Teréziával, a Színes Szilánkok Diákszínpad vezetőjével, Tóth Dániellel, az Újvidéki Színház fiatal színművészével és a darab rendezőjével, valamint a szereplőkkel beszélgettünk.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

– Örülök, hogy feldolgozhattam a művet, amelynek az üzenete, és a színpadra állítása is nagyon hálás feladat. Igaz, hogy ez egy regény és nem született belőle dráma, habár a Vígszínház megrendezte, és ma is hatalmas sikerrel játssza. Alapjáraton nem akartam semmiféle úton-módon lemásolni őket, de én is egy zenés darabot képzeltem el. A Tanyaszínház is színpadra adaptálta egyik évben. Akkor Góli Kornélia volt a dramaturg, és ő dramatizálta ezt a szöveget, amit én elkértem tőle, átdolgoztam, és egy kicsit adaptáltam a mi koncepciónknak megfelelően. Rengeteg háttérmunkát végeztünk, mert sehonnan nem vettük át a zenei műveket, hanem a mostani negyedéves színművészeti akadémistákkal összedolgozva megírtuk a dalszövegeket és a zenét is. Ágyas Ádám szerezte a dalokat, én írtam a dalszöveget, majd később egy stúdióban felvettük. Tehát nem a gyerekek énekelnek. Technikai okokból, meg sok minden más apróság miatt ezt nem lehet kivitelezni. A dalokat László Roland állította színpadra, vagyis ő volt a koreográfusunk. Én a prózai részt, azaz az egyszerű, nem zenés részeket állítottam színpadra – hallottuk Tóth Dánieltől.

Mivel örök érvényű témáról van szó, ennélfogva nem volt szükség aktualizálni.

– Amit anno Molnár üzent, az ma is ugyanúgy van. Az egyetlen, amit modernebbé tettünk, az az, hogy nem az aktuális korban játszódik, de ez semmi másban nem tűnik fel, csak a kosztümben, és abban, hogy a gyerekek kezében nincs mobiltelefon.

A mű úgymond az egységesítésre szólít fel, hogy egységként működjünk, ez mennyire valósult meg a próbák folyamán, sikerült még jobban összekovácsolódnia a csapatnak?

– Nagy fába vágtam a fejszémet, ugyanis a zenés-táncos művek rengeteg aprólékos munkát igényelnek. Itt nem színészekről beszélünk, hanem gyerekekről, akik szabadidejükben bejárnak próbálni és szeretik a színházat. Meg kellett velük értetni a feladat komolyságát, azt, hogyan kell hozzáállni egy ilyen kaliberű feladathoz. Ennek ellenére a próbafolyamat alatt egy jó kis csapatszellem alakult ki. Persze gyerekekről van szó, sok különböző korosztály, más iskolákba járnak, megvoltak és meg is vannak a klikkesedések, de úgy érzem, hogy sikerült összeszoknia a csapatnak is, ugyanúgy, ahogy a Pál utcai fiúk összevergődtek, és elválaszthatatlan barátok maradtak. Meggyőződésem, hogy ez a társaság is élete végéig magával viszi majd ezt az élményt – mondta a fiatal színész.

A darab főbb szerepeit Barna Sára MátéBarna Sára Dávid és Forró Attila játssza.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Barna Sára Máté: – Én alakítom Nemecseket. Szerintem ez a karakter annyira nem illik hozzám, talán annyiban hasonlítunk, hogy Nemecsek is alacsonyabb gyerek volt. Nemecsek elég félős, visszahúzódó, csak a későbbiekben sikerült neki kibontakoznia és bátorságot szereznie. Szerintem én nem vagyok annyira félős. Kicsit nehéz volt megszoknom, hogy mindig félősen, csendesebben kell beszélnem, de azért sikerült belejönnöm.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Forró Attila: – Én játszom Boka Jánost. Őszintén, én megláttam magam a karakterben, mert hasonló a jelleme, mint nekem. Nagyon laza, és hát vezérként ki nem szeret rászólni másokra. Elég könnyű volt rákapni a karakterére. Számomra jó érzés, hogy néha kapok egy ilyen nagyobb szerepet is.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Barna Sára Dávid: – Én játszom Áts Ferit. Ő a főgonosz, a fő vörösinges, és mivel ő a vezér, ebből kifolyólag egy hangos, katonás alakról van szó. Rengeteget kell hangoskodnom, kiabálnom a többiekre, de jó dolognak tartom, hogy egy ilyen szerepben is kipróbálhattam magam.

Ti mit gondoltok, miért szeretik a diákok még ma is ezt a házi olvasmányt?

Barna Sára Máté: – Szerintem nagyon érdekes az egész eseménysorozat, ahogy harcolnak, ahogy megpróbálják védeni a területüket. Legalábbis én, amikor olvastam, akkor bele tudtam magam képzelni a történetbe. Elképzeltem, hogy milyen jó lenne ott lenni, és velük harcolni.

Forró Attila: – Maga a regény nemcsak arról szól, hogy van két csapat, akik verekednek, meg harcolnak, hanem az összetartásról, a barátok iránti szeretetről is. A műben szereplő karakterek az életben is jelen vannak. Mindig van egy csapat, akik erősebbnek érzik magukat és a kisebbeket vagy gyengébbeket szekálják. Ez a mi darabunkban is megvan. Nekem a kedvenc részem a koreográfiák, mert akármennyire is nehéz, meg akármennyire nehezen lehet megtanulni, annyira látványos is. Szerintem ez lesz a legjobb része az előadásnak.

Barna Sára Dávid: – Amikor olvastam ezt a regényt, nagyon élveztem. Kis faluból származok, nem vagyunk hú de sokan, de mindig is szerettem volna egy ilyen csapathoz tartozni. Szerintem részben emiatt is szeretik a diákok, gyerekek, akik olvassák, mert valójában ez róluk szól. Szerintem minden gyereknek részben ez az álma, hogy ilyen nagyban játsszanak.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Figura Terézia: – A bandázás mindig nagyon aktuális téma. Az én fiatalságomban is nagyon jelen volt a mindennapjainkban, meg a mai fiatalok jelenében is nagyon-nagyon itt van. Egy remekül megírt regényből készíthetünk egy olyan adaptációt, amiben majd a fiatalok magukat is felismerhetik, szembesülhetnek dolgokkal, és olyan helyzetekkel, amiket talán megéltek, vagy akár álmodoztak róla, hogy megéljenek hasonló helyzeteket. Vannak olyan kirekesztett fiatalok is, akik nem részei a bandának, ők mindig arról álmodnak, hogy a csapat tagjai legyenek.

Mivel egy házi olvasmányról van szó, így akár a tanárok segítségére is lehet az előadás?

– Ez egy jó anyag is egyben, amit akár a tanárok kezébe is adhatunk. Kicsit segíteni tudunk a házi olvasmány feldolgozásában. Az előadás után lehet arról vitatkozni, hogy a regényben egy-egy rész hogyan jelenik meg a színpadon. El lehet beszélgetni például arról is, hogy ők vajon ugyanúgy értelmezték-e azt az adott helyzetet, mint ahogy mi értelmeztük, és ahogy mi megmutattuk a színpadon. Nem jelenti azt, hogy ugyanúgy fogják értelmezni, mint mi, de akkor is kialakulhat egy pozitív diskurzus magáról a témáról. Nagyon fontos, hogy a fiatalokkal mindenáron, minden témakörben beszélgessünk és megosszuk velük a gondolatainkat, illetve meghallgassuk az ő gondolataikat – mondta Figura Terézia.

Ezek szerint a darab ugyanúgy szól a felnőtteknek is?

– Egyértelmű, hogy nem csupán a gyerekeknek szól az előadás. Tehát ez valahol egy családi program is lehet, mert, ahogy a gyerekek szembesülnek a bandázások problematikájával és a kirekesztettséggel, úgy a szülők is megélik azt, hogy a gyerekük kirekesztett, vagy éppen egy bandatag. Ilyenkor a szülő feladata, hogy visszarángassa a valóságba a fiatalt, és ez egy nagyon jó alkalom arra is, hogy a szülők átbeszéljék otthon a gyerekekkel a dolgaikat. Megindíthat egy beszélgetést, megindíthat egy témát, amit nem tudtak, hogy megkezdeni.

A mai gyerekeket mennyire érdekli a színház, hogyan lehet becsalogatni őket egy-egy előadásra?

– Ezeket a gyerekeket, akikkel mi dolgozunk, ráneveljük arra, hogy színházba járó emberkék legyenek. Mi mindig ajánljuk, hogy mi az, amit ők már megnézhetnek, és mi az, amit a szülőkkel nézhetnek meg. Szerintem, ha a gyereket nem nevelik idejekorán arra, hogy színházba járjon, akkor egy picikét talán már a mai világban el is késtek vele. Az tele van mindenféle ingerekkel, ezáltal egy teljesen más élményt hoz. Egy színdarab lényege, hogy a néző megtalálja a kulcsot az értelmezéséhez. Egy darabban vannak rejtélyek, vannak titkok, tehát nem árul el mindent egyértelműen, hanem arra késztet, hogy gondolkodj, és hogy egy-egy témakörben legyen saját véleményed. Mi tényleg arra törekszünk, hogy minél többen eljárjanak színházba, minél többfajta előadást lássanak – hallottuk Figura Teréziától.

A Pál utcai fiúk szereposztása:
Pál utcaiak:
Nemecsek – Barna Sára Máté
Boka – Forró Attila
Csele – Repstok Martina
Csónakos – Szántó Róbert
Weisz – Túró Csilla
Geréb – Sós Viktor
Barabás – Stark Márta
Richter – Bohocki Martin
Kolnay – Szántó Annamária
Leszik – Pašćan Anđela
Csivi – Repstok Dóra
Cseve – Zsivanac Léna
Vörösingesek:
Áts Feri – Barna Sára Dávid
Nagypásztor – Vorkapić Anja
Kispásztor – Vorkapić Emma
Wendauer – Figura Gábriel
Szebenics – Bubalo Inesz
Molnár – Zsivanac Beren
Bénics – Trkulja Teofil
Rácz – Derkovity Hanna
Sztopa – Valentin Adrianna
Továbbá:
Nemecsek anyja – Vajda Laura
Tót – Juhász Inesz

Nyitókép: Ótos András felvétele